VGP: Demanding plans? Challenge accepted!

VGP is sinds 2018 actief op de Nederlandse markt als ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van hoogwaardig logistiek en semi-industrieel vastgoed en telt momenteel 69 industrieparken in 11 Europese landen. Duurzaamheid is daarbij prioriteit. Alle door VGP gebouwde panden voldoen aan de eisen voor energiezuinig en duurzaam bouwen. 

De constructie van de eerste fase van twee nieuwe VGP business parken in Nederland bevindt zich momenteel in de eindfase. In VGP Park Nijmegen, deel van Park 15, werd de eerste fase van ca. 60.000 m2 vloeroppervlakte reeds volledig verhuurd. De constructie van de tweede fase zal na de zomer opgestart worden en zal goed zijn voor nog eens ca. 40.000 m2 aan voorverhuurde oppervlakte. Ook de eerste fase van VGP Park Roosendaal met ca. 41.000 m2 verhuurbare oppervlakte is afgerond en voor de helft verhuurd.

Active Ants neemt zijn intrek in VGP Park Roosendaal 
Als eerste huurder in VGP Park Roosendaal wordt Active Ants verwelkomd. Active Ants, een snelgroeiend e-fulfilment bedrijf met bestaande vestigingen in Nieuwegein en Etten-Leur, specialiseert zich in cross border e-commerce logistiek. Met innovatieve oplossingen op het gebied van orderpicking, inpakken en opslag heeft Active Ants een voorsprong opgebouwd in het efficiënt verwerken van e-commerce orders. Active Ants is onderdeel van de Belgische Bpost Group. Zij stellen 350 mensen te werk.

Op 1 juni betrekt Active Ants haar gloednieuwe distributiecentrum in VGP Park Roosendaal. Met dit nieuwe magazijn van 20.000 m2 kan Active Ants de groei van haar e-fulfilment activiteiten in Nederland opvangen.

Het nieuwe filiaal in Roosendaal zal met een goods-to-man systeem (Autostore) van 200.000 bakken en 3 automatische inpakmachines miljoenen pakjes per jaar kunnen verwerken voor honderden verschillende webshops. De output per m2 zal nog efficiënter zijn dan in het huidig semi-geautomatiseerd magazijn in Nieuwegein.

Om dit te bereiken heeft Active Ants haar eigen warehouse software nog verder doorontwikkeld, zal er een nieuwe manier van orderpicken met de Autostore worden geïntroduceerd en zal er gebruik gemaakt worden van verschillende robot technologieën en artificiële Intelligentie.

“Dit nieuwe pand is ideaal gelegen op een multimodaal knooppunt, vlakbij het centrum van Roosendaal en nog geen 12 kilometer van de sites van MCS, een bedrijf dat wij vorig jaar overnamen", geeft Jeroen Dekker, managing partner van Active Ants aan. "Bovendien hechten wij belang aan de duurzaamheid van het gebouw om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Met de zonnepanelen die worden voorzien op het grote dak kunnen wij lokaal geproduceerde groene energie verbruiken.”

Building Tomorrow Today
Voor 2020 heeft VGP zichzelf verbeterde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling opgelegd. Als onderdeel van een allesomvattende strategie om ecologische duurzame oplossingen te voorzien voor onze huurders en onze eigen activiteiten, hebben wij ons voorgenomen om minstens het BREEAM ‘Very Good’ certificaat te verkrijgen voor al onze nieuwe bouwprojecten en om hernieuwbare energie te halen uit zoveel mogelijk bronnen die beschikbaar zijn in onze parken – te beginnen met de verhoging van investeringen in zonnepanelen op daken. Hiermee willen we onze huurders en de gemeenschappen waarin we actief zijn maximaal ondersteunen in het beheer van hun ecologische voetafdruk.

Waarde creëren dankzij hernieuwbare energie
Het is misschien moeilijk voor te stellen dat er een plek is die beter geschikt is om zonne-energie om te zetten in elektriciteit dan de uitgestrekte daken van de logistieke magazijnen van VGP.

Een zonnedak stelt de klanten van VGP in staat om lokaal geproduceerde groene energie te verbruiken zonder dat dit een esthetische belasting vormt voor hun lokale gemeenschappen. Andere voordelen van deze gedecentraliseerde bijdrage aan de energieproductie zijn onder meer meer meer continuïteit en beschikbaarheid van energie op specifieke industriële logistieke parken en de omliggende gemeenschappen, terwijl de potentiële lasten voor het netwerk worden verminderd.

Tot nu toe zijn alle bestaande zonnedaken op de VGP gebouwen – goed voor 16,5 MWP –geregeld via derde partijen in de zonne-energiesector. VGP is echter in vergevorderde discussies over de installaties van nog eens 36,8 MWP, waarvan de meeste directe investeringen door VGP zullen vergen. Een nieuwe onderneming, VGP Renewable Energy N.V., is opgericht om in samenwerking met de huurders van VGP de uitrol van fotovoltaïsche installaties uit te breiden.

Eén van deze projecten is VGP Park Roosendaal waar de volgende weken 14.600 zonnepanelen geïnstalleerd zullen worden, samen goed voor 4.968 kWp.

Download het VGP Rapport Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2019.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022