Hoe maak je je woning klaar voor de winter?

De herfst is begonnen en we gaan weer een paar koude, maar ook knusse, maanden tegemoet. Daar wil je natuurlijk goed op voorbereid zijn! De zomerkleding kan opgeborgen worden en de warme truien mogen weer uit de kast. Niet alleen de garderobe kan worden aangepast, de woning kan dit ook goed gebruiken. Hoe maak je een woning winterproof?

Warme kleuren tegen het koude weer
Eén van de allerfijnste momenten tijdens de wintermaanden is toch wel wanneer je na een lange dag werken thuis op de bank ploft met een dekentje en de kaarsjes aan. Om ervoor te zorgen dat de kou tijdens de winter alleen buiten blijft, is het aan te raden veel gebruik te maken van warme kleuren. Dit geeft je direct een knus gevoel. Ga voor de Flexa kleur van het jaar: ‘Spiced Honey’ en combineer met bordeaux rood, donkerblauw, crème-wit, grijs, zwart en oudroze.

Zachte materialen
Het gebruik van verschillende materialen in je interieur heeft sterke invloed op de sfeer in huis. Hout en alle zachte materialen voegen vooral veel warmte toe Leer heeft een stoere uitstraling en met materialen als beton en staal krijg je een koel effect. Het is hier van belang dat je de juiste combinatie vindt voor een mooie balans. Hoe meer zachte materialen je in jouw interieur verwerkt, hoe knusser je woning wordt.

Sfeerverlichting
Je kunt nog zo’n mooi en perfect interieur hebben, zonder goede verlichting ben je nergens. Verlichting is super belangrijk voor het creëren van sfeer in je woning. Wanneer je in je woning beschikt over mooie grote ramen, mag je jezelf een geluksvogel noemen! Hier kun je namelijk gratis gebruik van maken.

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat het tijdens de zomermaanden superwarm in je woning wordt. Kies daarom de juiste raamdecoratie en speel zelf met de hoeveelheid lichtinval. Een ideale situatie is wanneer je direct zonlicht tegengaat, maar nog wel een lichte woonkamer behoudt. Raamdecoratie waarmee je dat kunt bereiken zijn jaloezieën of plisségordijnen.

Combineren
Om nog meer sfeer toe te voegen, kun je raamdecoraties combineren. Jaloezieën en plisségordijnen gaan perfect gepaard met mooie overgordijnen. Een voordeel daarvan is dat overgordijnen met een verduisterende voering isolerend werken. Super handig.

Voor de verdere aankleding van je interieur is het wel zo leuk om nog wat leuke lampen toe te voegen, anders is het ’s avonds wel heel erg donker in huis. Een trend die je momenteel veel ziet zijn look-a-like gloeilampen, maar dan met LED verlichting.

Goede isolatie
Naast dat je met gordijnen al zorgt voor een betere isolatie, kun je ook op veel andere manieren zorgen voor een betere isolatie in je woning. Allereerst is het belangrijk dat je geen meubels plaatst voor je radiatoren, mocht je die hebben. Dit houdt warmte tegen. Ten tweede kun je de spouwmuur, het dak, de vloer en ramen isoleren. Hierbij geeft spouwmuurisolatie het beste rendement. Een derde maatregel die je kunt nemen is je woning compleet doorlopen. Check waar nog gaten of kieren zijn en vul deze op. Wanneer je deze stappen allemaal hebt doorlopen kun je zeker stellen dat jouw woning winterklaar is.

Reacties