‘Dit zijn de belangrijkste lessen over modulair bouwen bij transformaties’

Al jaren kampt de Nederlandse markt van studentenhuisvesting met grote tekorten. Niet alleen kwantitatief maar vooral ook in kwalitatief opzicht. Huisvesting van studerenden wordt steeds meer een ‘normale’ woningmarkt. Studentenkamers worden groter en luxer en daarmee toekomstbestendig voor andere typen woonconsumenten, zoals expats en werkende jongeren.

Om inzicht te geven in de bestaande en toekomstige woonvormen en de juridische haken en ogen aan dit segment organiseert Vastgoedjournaal voor de tweede keer het congres Studentenhuisvesting. Voor dit congres zijn we een partnership aangegaan met Class of 2020.

Op het congres hebben we ook het MOR-team van de TU Delft op het podium staan. Dit team won deze zomer zilver tijdens de Solar Decathlon Europe 2019 in Hongarije. Er waren tien verschillende wedstrijden en het MOR Team van de TU Delft stond acht keer op het erepodium met hun innovatieve duurzame idee: een energieproducerend appartement gebouwd in een leegstaand kantoorpand. Zij nemen ook de maquette mee naar het congres.

'Modulair bouwen is de oplossing'
Siem van Sluijs, Partnerships and Finances committee MOR Team TU Delft: “Wij gaan vooral bespreken wat de maatschappelijke relevantie is van duurzame gebouwtransformaties. Met ons team hebben wij ruim een jaar gewerkt aan conceptontwikkeling en hebben vervolgens het prototype twee keer opgebouwd (op een verschillende draagconstructie), de derde keer zal eind oktober plaatsvinden in Delft. De belangrijkste lessen die wij hebben geleerd ten aanzien van modulair bouwen bij gebouwtransformaties kunnen wij delen. Bouwkosten worden hoger en hoger, modulair bouwen is dé oplossing om de bouwkosten naar beneden te brengen. Met name voor studentenhuisvesting waar het vooral gaat om lage huurinkomsten”.

Lijm en Cultuur
Bent u ook benieuwd naar de oplossing van de TU Delft studenten? Kom dan op 31 oktober naar de oude lijm- en gelatinefabriek in de Delftse studentenwijk. De fabriek doorstond oorlogen, crisissen, sociale veranderingen en een explosie, maar stopte, mede daartoe gedwongen door de BSE crisis, in 2002. Het terrein en de overgebleven monumentale panden worden nu door Lijm & Cultuur getransformeerd tot congreslocatie, waar ook het congres Studentenhuisvesting plaatsvindt. Meer informatie en het hele programma vindt u hier



Reacties


Laatste nieuws