De Zeeuw: ‘Koolhaas & co verpesten het’

Nederlandse architecten leveren prima werk af. Waarom overschaduwt de kritiek dan toch vaak de waardering als het gaat om architectuur in Nederland? Dat komt door de dominantie van Rem Koolhaas, zijn bureau OMA en andere modernistische (buitenlandse) ster-architecten. Een column van Friso de Zeeuw.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Michiel Koorenhof

"Waarom overschaduwt de kritiek dan toch vaak de waardering als het gaat om architectuur in Nederland?"
Is dat zo? Ik herken dat niet. Maar goed, in een land waarin kleinschaligheid en gezelligheid wijdverbreide normen zijn, is er ongetwijfeld een grote groep mensen die elk gebouw dat hoger is dan een grachtenpand verwerpelijk vindt. Persoonlijk ben ik blij dat Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, ruimte biedt aan het grote gebaar. Ik werk in dat gebouw van Koolhaas aan de Maas en elke bezoeker die we daar ontvangen staat zich eerst minutenlang te vergapen aan de imposante omvang en het spectaculaire uitzicht. Samen met de Markthal en het nieuwe Centraal Station heeft dit OMA-ontwerp een enorme impuls gegeven aan de stad. Het aantal bezoekers is spectaculair gegroeid en mensen staan in de rij om in Rotterdam te komen wonen. Dat is ook wel eens anders geweest. Dus laten we niet zo negatief zijn over onze wereldsterren. Er is ruimte genoeg voor goede architectuur op elke schaal.

Geplaatst op 31 juli 2019 om 16:10


Lees onze special over Special Woonvormen 2022