Fortrus: ‘Wij willen de succesvolste zijn, niet de grootste’

Vastgoedbeheerder Fortrus is al twintig jaar een speler in de Nederlandse vastgoedmarkt. Wat onderscheidt hen van alle andere grote partijen? VJ sprak hierover met vastgoedmanager Tim Willemsen en directeur Henk Vlug.

Een aantal zaken vallen direct op: Fortrus voert alleen technisch en facilitair beheer uit. Ook is het bedrijf bijzonder jong en bedient met slechts 20 medewerkers de grote spelers in de markt zoals Schiphol Real Estate, Redevco, Klépierre en Plus Vastgoed. Hoe doen ze dat?

“Om te beginnen”, zegt Tim, “houden we de zaken zo eenvoudig mogelijk. Geen onnodige poespas in procedures, hiërarchie of aandeelhouders. We zijn een MKB’er en daar zijn we erg trots op. Het feit dat we relatief klein zijn, houdt ons wendbaar en scherp. Collegialiteit staat bij ons heel erg hoog in het vaandel. Onze servicedeskmedewerkers bijvoorbeeld, die worden op handen gedragen, want hun werk maakt het werk van alle andere collega’s in de keten zoveel makkelijker. Daar moet je trots en zuinig op zijn.”

Nieuwe mensen gezocht
Tim is zelf als afstudeerder gestart bij Fortrus. “De grote mate van vrijheid en vertrouwen binnen Fortrus is inspirerend. Vastgoedbeheer heeft mij altijd getrokken, door de combinatie van techniek en commercie. Nergens anders zie je de directe invloed van techniek op mensen zo duidelijk als in deze branche. korte lijnen en snel kunnen regelen van zaken is erg fijn. Ik ben er dan ook trots op dat ik nu als manager van dit team het bedrijf kan uitbreiden met twee technisch managers.

Maar dan natuurlijk de hamvraag, hoe doen ze dat? Wat doen zij zoveel slimmer dan hun vakbroeders? Tim vertelt: “Sinds de oprichting, 20 jaar geleden, is er binnen de organisatie flink geïnvesteerd in ICT en hoogopgeleide jonge mensen. Dat betaalt zich nu uit.”

Kiezen voor generalisten
Fortrus heeft in de afgelopen jaren een transitie doorgemaakt, van expertise naar procesmanagement. “Waar veel organisaties experts in dienst hebben, kiezen wij juist voor de generalisten met een technische achtergrond. De man of vrouw die alles weet van bijvoorbeeld klimaat- of liftinstallaties die huren we in waar nodig. We hebben dan ook een krachtig netwerk van onze favoriete experts om ons heen gebouwd. Juist door heel goed te sturen op het proces, met behulp van ons ICT pakket, kunnen we slim werken en een duidelijke meerwaarde leveren voor onze opdrachtgevers. Wij willen de succesvolste zijn, niet de grootste”, benadrukt Tim.

Henk Vlug, de oprichter van het bedrijf: “Wij zijn hands-on en pragmatisch, wij leveren geen dikke rapporten maar resultaten. Wat is er maatschappelijk in ontwikkeling en wat is onze rol daarin? Daar kijken we kritisch naar. Er vindt een transitie plaats op allerlei deelgebieden. Door bijvoorbeeld het communicatietijdperk wat verregaande eisen stelt aan transparantie in de keten. Je moet waarmaken wat je belooft. We moeten klanten goed laten zien wat we presteren. Ook laten zien we onze opdrachtgevers zien wat niet goed gaat en die problemen lossen op. Verwachtingsmanagement is essentieel. Als iets niet lukt, meldt dat dan.”

Geen uitbundige managementstructuur
Opvallend is dat Fortrus alleen technisch en facilitair beheer doet, en geen leasing, investments of valuations zoals de meeste vastgoedbeheerders. “Door ons duidelijk te focussen op onze core business, kunnen wij daar ook als MKB’er succesvol in zijn. Juist doordat we geen uitbundige management structuren nodig hebben. Daardoor kunnen wij vanuit onze twee kantoren in Arnhem en Schiphol elke dag die meerwaarde bieden aan onze opdrachtgevers”, zo besluit Tim.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedadviseurs over hun stad