‘Onze software verbetert processen ondernemingen continu’

Technologie, innovatie en digitalisering vernieuwt de bouw- en vastgoedsector. PropTech biedt enorme kansen voor organisaties om nieuwe business te creëren. Holland ConTech & PropTech interviewt startup en scale-up leden speciaal voor Vastgoedjournaal. Vandaag Hermie Vos en Thomas Muller, beide founder bij STA Software B.V.

STA Software B.V. oftewel Smart Technical Applications is opgericht door Hermie Vos en Thomas Muller, die met behulp van hun kennis en ervaringen applicaties ontwikkelen voor de bouw- en vastgoedsector. Het voornaamste doel daarbij is processen te vereenvoudigen en beter controleerbaar en inzichtelijker te maken. Dat gebeurt onder meer via de tool Live Management View, waarmee onder andere realtime statistieken in te zien zijn.

Wie zijn jullie?
Als bouwkundige heeft Hermie Vos ruim dertig jaar ervaring in de bouw en vastgoed. Hij bekleedde bijna alle kantoorfuncties en deed verder ervaring op bij ontwikkelende bouwondernemingen met een vastgoedportefeuille. Enkele jaren geleden rondde Hermie de opleiding Lean Six Sigma Greenbelt af. De Lean Six Sigma methodologie komt goed van pas bij het ontwikkelen van software ten behoeve van procesverbeteringen.

Thomas Muller is software engineer. Hij heeft veel ervaring in het ontwikkelen van multiplatform softwareapplicaties. Sinds 2009 heeft Thomas zijn eigen ontwikkelbureau. Ervaring deed hij op bij tal van mooie en diverse projecten. De opgedane kennis past hij nu toe bij STA Software.

Welk probleem lost jouw product of dienst op?
Hermie Vos: “De softwareapplicaties die STA Software B.V. ontwikkeld helpen ondernemingen bij het digitaliseren van de uitvoeringsprocessen. De applicaties dragen bij aan het continu verbeteren van de processen.

In de sector sturen veel ondernemingen hun uitvoeringsprocessen op basis van financiële gegevens en nog te weinig op de processen zelf. Daarin zijn volgens ons nog veel verbeteringen en besparingen mogelijk.

Het primaire doel van hun tools en software is dan ook om de kwaliteit van de processen te verbeteren. De apps richten zich op het digitaliseren van processen, waarbij men bijvoorbeeld met een tablet het opleveringsproces begeleidt, kwaliteitskeuringen (borging) uitvoert en NOM keuringen verricht.

Momenteel zijn er meerdere modules in ontwikkeling die bij zullen dragen aan het verbeteren van andere deelprocessen, onder meer door de (deel)processen zoveel mogelijk te structureren, een standaard aan te brengen, de communicatie te verbeteren, de administratieve last te verminderen en realtime inzicht en overzicht verkrijgen. De verwachting is dat deze nieuwe modules binnenkort getest kunnen worden.

De tool Live Management View is een voorbeeld van een tool die het zeer makkelijk maakt om met gegenereerde data realtime inzicht en overzicht in de processen te verkrijgen.”

Waar is het idee ontstaan?
Thomas Muller: “Een veel gehoord probleem in de praktijk is het ontbreken van realtime inzicht en overzicht met betrekking tot processen, waaronder in de uitvoering. Veel ondernemingen geven aan dat onder andere verspillingen in deze processen het financiële resultaat drukken. Winstmarges zijn mede daardoor laag.

De Lean Six Sigma methodologie helpt onder meer om inzicht in de verschillende soorten verspillingen binnen processen te krijgen. Hiermee kunnen processen continu worden verbeterd. Die verbetering is voor een deel terug te voeren naar het digitaliseren van processen. Daarmee kan de kwaliteit van uitvoeringsprocessen steeds verder verbeterd worden. Men heeft immers realtime zowel de inzichten als overzichten waaraan het voorheen vaak ontbrak.

Er was nog geen software op de markt die deze problematiek gedegen aanpakte. Vanuit die behoefte hebben wij STA Software opgericht.”

Van welke technologie maak je gebruik en wat is je businessmodel?
Vos: “STA Software maakt bij het ontwikkelen van software gebruik van de nieuwste technieken. Dagelijks wordt gezocht naar verbetering en alternatieven om de software naar een nog hoger level te tillen.

De focus ligt voortdurend op het ondersteunen van diverse platformen waarmee STA Software werkt. Ook de ontwikkelingen op die platformen worden aan de lopende band gevolgd.

De infrastructuur van STA Software staat in de zeer professionele omgeving van Microsoft Azure. Vanuit daar is alles goed te monitoren en kan eenvoudig opgeschaald worden, wanneer die behoefte er is.

Ondernemingen kunnen van de applicaties gebruik maken door een licentie af te sluiten.”

Wie is je de ideale klant? En met welke bedrijven wil je graag nieuwe business creëren?
Muller: “Wij richten ons met applicaties op bedrijven die actief zijn in de bouw en in het vastgoed en die op zoek zijn naar manieren om hun processen te verbeteren. Een breed werkveld van verschillende ondernemingen die gebruik kunnen maken van onze software, zoals bouwondernemingen, vastgoedondernemingen, woningstichtingen, bouwmanagementbureaus, gemeenten, onderhoudsbedrijven, infrabedrijven, schildersbedrijven, alsook schildersbedrijven, elektrabedrijven, dakdekkersbedrijven, schade-experts, veiligheidskundigen en dergelijke”.

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?
Vos: “Dat onze onderneming zelf ook voortdurend in ontwikkeling is, mag wel blijken uit de ambities en ervaringen van het bedrijf. Zo was het voor STA Software een uitdaging om als startup – tussen al bestaande en sterke softwarebedrijven – bekend te raken bij bedrijven. Juist door vernieuwend te zijn bereikten wij ons doel. De eerste bedrijven met wie wij in zee ging waren bedrijven die met de Lean Sigma methodologie aan de slag waren gegaan."

Wat is de volgende belangrijke stap?
Muller: “Een volgende belangrijke stap voor ons is dan ook om de softwareapplicaties bij nog meer ondernemingen onder de aandacht te brengen. “

Wie of wat heb je daarvoor nodig?
Vos: “Wij zijn op zoek naar geïnteresseerde ondernemingen die hun uitvoeringsprocessen nog verder willen digitaliseren en continu willen verbeteren. Zij kunnen via een presentatie zien wat de toegevoegde waarde van onze applicaties. STA Software biedt daarna een gratis proefperiode van twee maanden. Zo kunnen geïnteresseerden de toegevoegde waarde van de software zelf ervaren.”

Waar ben je het meest trots op dat je bereikt hebt?
Muller: “Intussen zien we een flinke toename van de belangstelling voor onze software, met name door mond-tot-mond reclame. Ook is STA Software uitgeroepen tot startup van de maand januari 2018 door Youngstartup.nl."

Wat is de reden dat je bent aangesloten bij Holland ConTech & PropTech?
Vos: “Wij zijn lid geworden van Holland ConTech & PropTech omdat met name de positieve energie die van dit platform uitgaat, ons zeer aanspreekt. Ook verwachten we veel te kunnen leren van Wouter Truffino en aangesloten ondernemingen.”

Wil jij in contact komen met STA Software, ga dan naar www.stasoftware.nl? Of neem contact op met Hermie Vos of Thomas Muller (040-3046017).

Holland ConTech & PropTech ondersteunt organisaties die met technologie, innovatie en digitale transformatie koploper zijn of willen zijn, zodat er meer winst en nieuwe omzet wordt gecreëerd voor een toekomst vaste business. Meer weten? Bezoek http://www.contechproptech.nl/

Reacties