CEO PGA Nederland: ‘Zelf kopen of bouwen geeft soms meer flexibiliteit dan huren’

PGA Nederland opent deze maand een nieuwe autodealerpand voor de activiteiten van Terwolde Renault en Dacia en voor Nefkens Peugeot.

PGA Nederland is eigenaar van het pand. Topman Simon Luijckx, die op 11 oktober op het Automotive Vastgoed Event de vastgoedstrategie van PGA komt toelichten, stelt dat het bedrijf heel bewust panden in eigen bezit houdt. "In een aantal gevallen geeft zelf kopen of bouwen meer flexibiliteit dan huren. Zo bouwen wij vanuit het idee dat een pand multifunctioneel moet zijn."

Synergie
Het concentreren van meerdere merken in een pand, kan een goede reden zijn om zelf te bouwen. "In Groningen realiseren we door het samenvoegen van merken synergie en kunnen we wanneer nodig, met de indeling schuiven als marktontwikkelingen dat vragen", aldus Luijckx.

Om een pand in de eigen vastgoedportefeuille te hebben, is het wenselijk dat er een langetermijnstrategie is voor de betreffende vestiging. "In Groningen is dat zo. Het pand is zeer duurzaam, ingericht op belangrijke ontwikkelingen zoals de opkomst van EV's en is gebouwd op de best denkbare locatie", aldus Luijckx. Een eigen pand legt wel druk op het werkkapitaal. "Maar er zijn meerdere opties om die effecten te minimaliseren."

Decennia vooruitgekeken
Volgens Luijckx is er bij de bouw 'decennia vooruitgekeken'. Luijckx: “Zowel Renault als Peugeot werkt hard aan het EV-modellengamma en dus is het pand daar op ingericht. Om de klanten met elektrische voertuigen te faciliteren worden er in totaal 44 laadpalen geïnstalleerd. Op het dak liggen 2.100 zonnepanelen, die de gehele stroomvoorziening voor hun rekening nemen. Mede dankzij energiezuinige ledverlichting wordt het stroomverbruik gereduceerd. Daarnaast zijn warmtepompen van de nieuwste generatie geïnstalleerd, wat betekent dat het pand operationeel is zonder gasvoorziening.”

De twee dochterbedrijven hebben beide een eigen showroom. Daarnaast is er ruimte voor ruim 150 occasions. De werkplaats is uitgerust met een teststraat. Hier krijgen auto’s bij binnenkomst een vehicle health check. De diagnose wordt teruggekoppeld aan de klant in een digitaal rapport.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022