Wat is de waarde van een taxateur?

U herkent het wel: u hebt een mooi taxatierapport opgesteld en prompt ontstaat er discussie over de waarde. Te hoog; te laag, en is het waardebegrip wel juist? Wie is in dit speelveld van cijfers en letters de koning? De eigenaar van het vastgoed? Of andere partijen, zoals banken, accountants en de aspirant-eigenaren? Allemaal kijken ze vanuit hun eigen belang naar de waarde van het vastgoed. Maar de taxateur bepaalt altijd de waarde in het taxatierapport.

De hantering van het juiste waardebegrip is dan belangrijk, maar helaas moeten we nogal eens constateren dat niet alle betrokken partijen weten wat een waardebegrip inhoudt. De taxateur moet dus wel weten wat het kennisniveau is van degenen die aan tafel zitten. Dan kan hij – gewapend met deze kennis - beoordelen of er wel een correcte opdracht is voor de waardering en voor de invulling van het waardebegrip.

Zo niet, dan zal er zeker discussie volgen over de uitkomst. Één ding staat mijns inziens vast: degene die tekent, is verantwoordelijk voor het bedrag.

Waardebegrippen
Complicatie: we hebben te maken met een veelheid aan waardebegrippen. Voor de taxateur zijn ze gedefinieerd in het reglement van het NRVT, maar ook in de EVS en de IVS. En daarmee zijn we er nog niet, want ook in de Richtlijnen voor de Jaarverslaglegging worden waardebegrippen genoemd, evenals in de WOZ. In de reglementen vinden we overeenkomsten, maar ook verschillen. Zo worden in de WOZ aannames genoemd die moeten worden aangehouden bij de waardering van bepaalde objecten.

Echter: die aannames kunnen als gevolg hebben dat de waarde verschilt van de waarde die op basis van NRVT-regels tot stand komt. Dat is verwarrend voor opdrachtgevers. Logisch dat er dan discussie komt. En dan komt de accountant ook nog om de hoek kijken met het Besluit Actuele Waarde als er gewaardeerd moet worden voor zorgorganisaties. Opnieuw discussie. Immers: zowel de accountant als de taxateur is verantwoordelijk voor de weergave in de jaarrekening.

Toegevoegde waarde
Als het waardebegrip duidelijk is, kan de hoogte van de waarde alsnog leiden tot discussie. Klopt de waarde wel? Hoezo is de waarde niet gelijk aan de prijs die betaald is bij de transactie? In feite spelen slechts twee factoren een rol: de transparantie rond de totstandkoming van de waarde en de uitleg. Het NRVT geeft duidelijkheid omtrent de transparantie. Daarmee is de ondergrens bekend.

Echter: is de tekst wel duidelijk voor iemand die niet bekend is met de materie? Ziet hij hoe de waarde tot stand is gekomen en waarmee wel (of niet) rekening is gehouden? De taxateur is degene die het voortouw neemt in het proces om te komen tot de waardebepaling, en hij moet tot in detail kunnen uitleggen hoe dat proces is verlopen.

Als taxateur neemt u alle betrokkenen mee in de wereld waarin transacties plaatsvinden. Die wereld is niet altijd rationeel, en lang niet alle partijen acteren zo professioneel als wellicht in regelgeving is bedacht. Dat maakt ons vak uitdagend: wij kunnen de betrokkenen meenemen in de boeiende vastgoedwereld, die uw passie is. Dan zal ook úw waarde toenemen!

Bert van Scherpenzeel REV is bestuurslid sectie Bedrijfsmatig Vastgoed VBO Makelaar



Reacties


Laatste nieuws