Wat is Goed Verhuurderschap volgens de gemeente Rotterdam?

De gemeente Rotterdam heeft een aantal kenmerken opgesteld waar u als ‘goed verhuurder’ aan zou moeten voldoen. Dit heet ook wel ‘goed verhuurderschap’. Deze kenmerken zijn beschreven in de factsheet ‘Goed Verhuur Voorkomt Problemen’. In deze blog vertel ik u wat de belangrijkste kenmerken zijn.

1. Goed Verhuurderschap, stel een huurovereenkomst

Het is altijd belangrijk dat u een huurovereenkomst opstelt waar ten minste de volgende punten in zijn opgenomen:

 • Onderhuur is niet toegestaan. Dit betekent dat u de woning verhuurd aan bijvoorbeeld huurder 1, maar deze persoon gaat er uiteindelijk niet wonen. De huurder huurt de woning namelijk weer onder aan een andere huurder, die u als verhuurder waarschijnlijk helemaal niet kent. Hierdoor verliest u grip op uw woning.
 • Bewoning in strijd met de huidige wet- en regelgeving en bestemmingsplan leidt tot ontbinding van de huurovereenkomst.
 • Het bankrekeningnummer waar de huurder het geld per bank naartoe moet overmaken. Zorg dat de huurder niet contant betaald.
 • Huurt de huurder een woning in een huisvestingsvergunning gebied? Dan is de huisvestingsvergunning verplicht!

2. Zorg dat u de huurder goed screent 

Een goede screening is een must! U wilt immers weten wie er in uw huurwoning komt wonen en of de huurder ter goede trouw is. De gemeente Rotterdam stelt de volgende voorwaarde aan een goede screening:

 • Registreer de volledige voor en achternamen van de huurder.
 • Controleer het originele ID-bewijs.
 • Zorg dat u de inkomenstroom van de huurder controleert.
 • Zorg voor een goede incheck.

Werkt u met een gecertificeerde VBO makelaar? In dat geval werkt de verhuurmakelaar met Huurcheck en worden bovenstaande punten in de standaard screening meegenomen. In dat geval bent u dus verzekerd van een goede screening.

3. Houd toezicht op de woning 

Volgens de gemeente Rotterdam is het voor goed verhuurderschap belangrijk dat u toezicht houdt op de woning. Dit kunt u doen door:

 • Binnen 3 maanden te controleren of de woning daadwerkelijk gebruikt wordt als woning. Aan de buitenkant van een woning kunt u in de regel wel bepalen of er daadwerkelijk iemand woont of dat de woning voor andere doeleinden gebruikt wordt.
 • Controleer of een huurder GBA ingeschreven is
 • Merkt u iets vreemds in bijvoorbeeld het betaalgedrag van de huurder? Heeft de huurder altijd op tijd betaald, maar gaat de huurder steeds later betalen? Dan is dit ook een aanleiding om vinger aan de pols te houden.

Meer informatie vindt u op deze website van de gemeente Rotterdam. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.

Geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur Max Property Group Nederland en specialist op het gebied van vastgoed en verhuur in Rotterdam.


Over Drs. Esther Dekker
Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. De combinatie tussen theoretische kennis en veel praktijkervaring in de Rotterdamse Vastgoedmarkt maakt dat ik op vele vastgoed vlakken professioneel advies kan geven en actief mee kan denken in de wensen van vastgoedbeleggers. Zowel op praktisch niveau als op strategisch niveau.

Wilt u meer weten over investeren in ons vastgoedfonds? Neem dan gerust een kijkje op onze website www.maxpropertygroup.com. Tevens kunt u een persoonlijke afspraak maken met een van onze adviseurs.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021