Laat subsidie voor monumentenonderhoud niet lopen!

Het onderhouden of restaureren van monumenten is kostbaar. Het behouden van authentieke elementen vraagt veel aandacht en een flink deel van de onderhoudsbegroting. Veel eigenaren van een rijksmonument zijn niet op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor renovatie en onderhoud. Met een gedegen plan kan subsidie worden gevraagd voor de helft van de onderhoudskosten voor monumenten.

Nederland heeft een rijke historie die goed zichtbaar is: er zijn bijna 62.000 monumenten in ons land. Een monument is minimaal 50 jaar oud. Meer dan de helft van de monumenten bestaat uit woningen, het overige deel heeft een andere functie. Denk aan kerken, kastelen en landhuizen, maar ook kantoren, zorg-, bestuurs- en handelsgebouwen.

Hoe zit het subsidiebeleid in elkaar?
De subsidie is beschikbaar voor iedereen: particuliere eigenaren, stichtingen, institutionele beleggers en buitenlandse rechtspersonen. De subsidie is bedoeld voor sober en doelmatig onderhoud. Verbeteringen worden niet gestimuleerd. Met een subsidieaanvraag wordt gestuurd in de richting van het noodzakelijke onderhoud. Zo moet het meest urgente bouwtechnische onderhoud eerst worden uitgevoerd.

Deze posten zijn waarschijnlijk voor u als gebouweigenaar ook het meest urgent en in de praktijk passen deze werkzaamheden goed in de bestaande onderhoudsplannen. De subsidie geeft een vergoeding van 50% op de kosten en is daarmee een stimulans voor goed huismeesterschap voor uw monument.

Onbekend maakt onbemind
Ik merk dat veel mensen de regelingen niet kennen of dat het teveel werk vraagt om een aanvraag goed in te dienen. De subsidieverstrekker kijkt kritisch naar de plannen en de volledigheid van de dossiers. Hierdoor is het afbreukrisico bij het zelfstandig aanvragen relatief hoog.

Door goed contact en veel ervaring weten mijn collega's wat er moet worden geleverd en hoe een dossier goed moet worden ingericht. Zo kost het onze klanten geen tijd om toch maximaal van de monumentensubsidie gebruik te maken.

Snel acteren: aanvragen onderhoudssubsidie kan tot 30 maart 2018
Wanneer u de trotse eigenaar bent van een monumentaal pand kunt u wellicht in aanmerking komen voor de onderhoudssubsidie. Een aanvraag hiervoor moet voor eind maart ingediend zijn. Hiervoor moet de huidige staat van het onderhoud inzichtelijk worden gemaakt, waarop vervolgens een onderhoudsplan kan worden afgestemd.

Denk ook aan de subsidie voor uw zonnepanelen (tot aanstaande maandag 19 maart)
De overheid stelt dit jaar weer een goede subsidie ter beschikking voor investeringen in duurzame energie. Er is ook veel subsidie voor de exploitatie van zonnepanelen. De aanvragen kunnen we tot aanstaande maandag 19 maart voorbereiden. Lees hier meer over de subsidieregeling.

Bel ons gerust om de subsidiekansen te bespreken via 030-2289240. Ik of mijn collega’s helpen u graag verder.

Mitchell Gmelich is directeur/eigenaar Van Draeckeburgh Subsidies en financieringen

E-mail: mg@vdsf.nl
Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special