Bedrijfspand financieren? Zorg voor een goed ondernemings- en financieel plan

Voor een onderneming is het juiste bedrijfspand zeer belangrijk. Niet alleen voor de activiteiten, maar ook met het oog op de kosten en de werksfeer. En een mooi pand is natuurlijk ook nog eens een uitstekend visitekaartje voor de onderneming. Bedrijfsvastgoed vraagt een flinke investering. Soms, of meestal, heb je hierbij als ondernemer hulp nodig van de bank. Ga je geld lenen voor bedrijfsvastgoed? Dat vraagt vooral om een goed ondernemingsplan dat je kunt voorleggen aan de kredietverstrekker.

Ondernemingsplan
Kies je voor geld lenen om te kunnen investeren in een bedrijfspand? Dan moet je de bank overtuigen met een ondernemingsplan. Hierin vertel je meer over de activiteiten van het bedrijf en jezelf als ondernemer. Beantwoord vragen als:

-Wat gaat de onderneming doen?
-Hoe zit het met de markt, de sector en de concurrentie?
-Hoe denkt de onderneming aan klanten te komen?

Financieel plan
Een financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan en zeer belangrijk voor de bank om te bepalen of de vastgoedlening daadwerkelijk wordt verstrekt. Beantwoord vragen als:

-Waarom heb je financiering nodig? In dit geval voor een bedrijfspand. Heb je een pand op het oog? Dan moet je een taxatierapport aanleveren. Wil je een nieuw pand laten bouwen? Dan moet je de bouwovereenkomst bij de aanvraag voegen.
-Maak een prognose: hierin vermeld je wat de gevolgen zijn van de vastgoedlening. Kan de onderneming de maandlasten dragen en welke invloed hebben die voor de kosten? En is er een vangnet wanneer de bedrijfsresultaten tegenvallen?

Belang van een goed financieel plan
Essentieel is dat je met het financieel plan kunt laten zien dat de onderneming kapitaalkrachtig genoeg is om de lening tijdig af te lossen. Dit doe je als startend bedrijf onder meer door een businessmodel op te stellen.

In het businessmodel zet je uiteen waar je inkomsten vandaan gaat halen. Wat gaan de producten of diensten die de onderneming aanbiedt kosten? Hoe zit het met de marketing en het aantrekken van klanten? Verder geef je voor de eerstvolgende jaren ook een omzet- en winstverwachting en zet je die af tegen het gemiddelde in de sector.

De liquiditeitsbegroting vormt ook een belangrijk onderdeel van de leningsaanvraag. Hierin schets je de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Stel je als startend ondernemer een financieel plan op, dan moet je ook gedetailleerd uiteenzetten wat de aanpak wordt in de aanloopperiode. Bij de start van het bedrijf zijn de kosten immers hoger dan de inkomsten, die vaak nog gering zijn. Ben je een bestaand ondernemer die wil uitbreiden en op zoek is naar een eigen bedrijfspand? Dan zul je bij de aanvraag ook recente bedrijfscijfers mee moeten sturen.

Bedrijfshypotheek
Wil je geld lenen om een bedrijfspand te realiseren, kun je niet kiezen voor particulier geld lenen. Je moet je richten op een bedrijfshypotheek. Dit is een lineaire lening met een gemiddelde looptijd van 20 tot 25 jaar. De looptijd kan korter zijn maar dit is onder meer afhankelijk van de afschrijving op het pand. De bank kan bijvoorbeeld een slottermijn afspreken.

De rente van een bedrijfshypotheek kan vast of variabel zijn en zal de kredietverstrekker baseren op maatwerk. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de branche waarin de onderneming actief is, de toekomstverwachtingen voor het bedrijf en de waarde van het bedrijfspand. Kijk ook naar mogelijkheden bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen.

Dit artikel is van Pricewise en is de onafhankelijke vergelijkingssite voor energie, verzekeringen, internet & tv en lenen. 



Reacties


Laatste nieuws