Kennissessie ‘Van vastgoedbeleid naar implementatie’ bij gemeente Assen leverde veel op

In 2016 is voor het eerst de vragenlijst “Positionering Vastgoedmanagement Gemeenten” (PVG) verstuurd. In dit onderzoek ligt de focus – zoals de naam aangeeft – op het gemeentelijk vastgoedmanagement. Met de resultaten krijgen gemeenten de mogelijkheid zichzelf te positioneren ten opzichte van andere gemeenten om zo te kunnen bepalen wie interessante gesprekspartners zijn.

Er is inmiddels een aantal bijeenkomsten georganiseerd in het land waarin de PVG-analyse centraal stond. Dit keer organiseerde Metafoor Vastgoed en Software in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen de kennissessie voor de Noord-Nederlandse gemeenten. De gemeente Assen was onze gastheer en Annette van den Beemt, promovendus lectoraat Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, verwelkomde de gasten.

Maatschappelijk rendement
Na Annette van den Beemt heet Jan Mike Wester alle gasten van harte welkom. Jan Mike is teamleider Vastgoed en Grondzaken bij de gemeente Assen Hij gaf een interessant inkijkje in hoe gemeente Assen de afgelopen jaren de afdeling Vastgoed- en grondzaken heeft ontwikkeld en gecentraliseerd. Een interessante ontwikkeling van dit moment is dat men voor een gebouwobject het maatschappelijk rendement heeft uitgerekend op basis van een MKBA-analyse.

Algemene ontwikkelingen Maatschappelijk vastgoed
Vervolgens vertelde Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, over de algemene ontwikkelingen in gemeentelijk (maatschappelijk) vastgoed. Omdat de Barometer Maatschappelijk Vastgoed als onderzoek en in boekvorm inmiddels al 10 jaar bestaat is het interessant om terug te kijken.

Meest genoemde punten waar gemeenten actief mee zijn is het invoeren van een kostprijsdekkende huur, kostenverlagende maatregelen bij beheer van vastgoed en steeds vaker ook risicobeheer. Dit laatste blijkt ook uit de vele Rekenkameronderzoeken die er de afgelopen jaren zij geweest rondom gemeentelijke vastgoed. Verder is er een trend zichtbaar dat gemeenten zich steeds meer van een aanbodgerichte naar een vraaggerichte strategie bewegen voor wat betreft het vastgoedbeheer.

Resultaten PVG-analyse
Vervolgens nam Annette van den Beemt weer het woord. Zij presenteerde de resultaten van de PVG-analyse van 2016. Er deden 57 gemeenten mee aan dit onderzoek en de resultaten verschenen in de “‘Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016”. In dit artikel hebben ook Peter Broer en Leo Looise de resultaten vanuit hun praktijkervaringen bekeken en becommentarieerd. De PVG-analyse is ook uitgevoerd voor de Gemeente Assen zodat zij zichzelf kunnen vergelijken met andere gemeenten die hebben meegedaan. In 2018 volgt het tweede PVG-onderzoek.

Stap voor Stap op weg naar Professioneel Vastgoedbeheer
Peter Broer, accountmanager bij Metafoor Vastgoed en Software, nam het woord over van Annette van de Beemt. Hij presenteerde hoe vastgoedbeheerders hun vastgoedbeheer stap voor stap kunnen professionaliseren. Belangrijk bij dit proces is om in de juiste volgorde van Inventariseren naar Analysen naar Optimaliseren uiteindelijk te komen bij de laatste stap: Vastgoed op Orde! Interessante publicatie in 2017 waaraan Metafoor ook heeft bijgedragen is: Rollen in het Vastgoedmanagement.

Van onderzoek en methodiek naar de praktijk: het voorbeeld van Zutphen (foto)
Na een korte pauze opende Hans Schut, zelfstandig adviseur bij Cobalt Consult het tweede gedeelte van de middag. Hij nam de gemeente Zutphen als voorbeeld en gaf een toelichting op het proces van onderzoek en methodiek naar implementatie in de praktijk. Hierin kwam mooi naar voren dat implementeren een brede aanpak vereist op de vier aspecten aansturing, teamontwikkeling, vak inhoud en systemen.

Ook passeerde een aantal praktische knelpunten de revue. Met name het scheiden van rollen van ‘beleid’ en ‘vastgoed’ is lastig. Hiermee worden ook de (verkapte) subsidiestromen naar de gebruikers van gemeentelijk vastgoed inzichtelijk en dat noopt tot het maken van duidelijke keuzes. Hans heeft een toegankelijk denkmodel geschreven: Het Palet voor maatschappelijk Vastgoed.

Samen aan de slag: Waar staat jouw gemeente?
Aan het eind van de middag was er ruimte om te sparren met alle sprekers van de kennissessie. Dit aan de hand van stellingen rondom de thema’s van implementeren: aansturing; teamontwikkeling; vak inhoud en systemen. De stellingen gaven aanleiding tot levendige discussies en dat was een mooie weergave van de betrokkenheid van de deelnemers.

Ter afsluiting van de bijeenkomst werd geanimeerd nagepraat onder het genot van een borrel die aangeboden werd door Metafoor. De kennissessie was een enorm succes en wij kijken uit naar de volgende sessie.

Heeft u ook interesse om deel te nemen aan een PVG-kennissessie?

Neem contact op met Annette van den Beemt (a.beemt@pl.hanze.nl) of Peter Broer (peter.broer@metafoor.nl)



Reacties


Laatste nieuws