Waarom heeft de vastgoedsector het niet over de nieuwe privacywet (AVG)?

Tot nu toe hebben we in de vastgoedsector weinig zorgen gehad over de schending van de privacy. Goed teken, toch? In principe wel, maar het heeft er ook toe geleid dat het topic niet hoog op de agenda’s staat bij een hoop vastgoedprofessionals. Dat is zorgwekkend. Want over zeven maanden moet ook de vastgoedsector aan de nieuwe Europese privacywetgeving voldoen. En ik maak me oprecht zorgen of we daar tijdig op zijn voorbereid met z’n allen.

Impact van de AVG
Vanaf 25 mei 2018 gaat de Autoriteit Persoonsgegevens de nieuwe Europese privacywet handhaven. Met deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben alle Europese burgers meer en sterkere rechten om hun privacy te waarborgen. Zo moeten burgers te allen tijde hun persoonsgegevens kunnen inzien, verwijderen, corrigeren en overdragen. Die aanscherping brengt de nodige implicaties mee voor vastgoedorganisaties, die vaak met het verwerken van persoonsgegevens, zoals legitimatie en financiële gegevens, te maken hebben.

Vanaf dat moment moeten vastgoedorganisaties kunnen aantonen dat ze de verwerking van persoonsgegevens van kandidaat-kopers en -huurders goed documenteren. Ze moeten kunnen traceren wat er met deze gegevens gebeurt en deze inzichtelijk maken voor de consument.

Het mailen van legitimatiebewijzen bijvoorbeeld, is straks niet meer aan te raden. Omdat die documenten vaak bij onbekende, niet-Europese partijen, gehost ofwel opgeslagen worden en daarmee niet te traceren of documenteren zijn. Ook is het raadzaam om alleen door proptech partijen persoonsinformatie te laten verwerken die met hun softwareoplossingen aan de eisen van de AVG voldoen. Zo niet, dan kan dat hoge boetes tot gevolg hebben.

Bewustzijn in de sector ontbreekt
Waarom lees ik niks over die implicaties in het Vastgoedjournaal? Waarom hoor ik iedereen over duurzaamheid, innoveren en startups, maar is er niemand in de sector bezig met de nieuwe privacywetgeving? Google de combinatie AVG en vastgoedorganisaties eens voor de grap. De resultaten liegen er niet om. Er is haast niets te vinden over de wetgeving gerelateerd aan het vastgoed. Waar is het bewustzijn van die implicaties in onze sector? Hoe kunnen we ons voorbereiden? Moeten we daar niet met zijn allen over in gesprek?

Bij de grote organisaties is het besef dat de AVG grote impact heeft gelukkig al wel doorgedrongen. Maar uit de gesprekken die ik voer met makelaars, beheerders en andere kleinere organisaties kan ik niet opmaken dat het überhaupt speelt. Met zeven maanden op de teller voor de nieuwe Europese privacywetgeving gehandhaafd gaat worden, zou dat wel zo moeten zijn.

AVG-proof worden
Hoe kunnen we onszelf in een half jaar klaarstomen voor de nieuwe Europese privacywet? OSRE slaat een slag door een rondetafelgesprek te faciliteren, in samenwerking met Hans Gerritsen van Remit Consulting. Daaruit moet een concreet actieplan volgen voor organisaties om voor 25 mei 2018 AVG-proof te zijn. Ook moeten we samen zoeken naar nieuwe technologische oplossingen zoals blockchaintechnologie om persoonsgegevens veilig te stellen in het transactieproces. OSRE ontwikkelde samen met blockchain-specialist Tymlez een oplossing hiervoor en we zijn op zoek naar partijen die de ontwikkeling hiervan met ons durven aan te gaan.

Er is genoeg te doen. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat de schending van privacy ook in de toekomst nog buiten de vastgoed-deuren kunnen houden.

Jurjen Thomas is oprichter en eigenaar van proptech organisatie OSRE. OSRE ontwikkelt het WoningDossier, een applicatie die het transactieproces van de verhuur en verkoop van woningen automatiseert.

Reacties
Dossier Privacywetgeving