Vastgoedjournaal is op zoek naar de beste woningprojecten van Den Haag! In een nieuwe verkiezing wil VJ het beste gerealiseerde en het beste toekomstige woonproject in het zonnetje zetten.

De woningmarkt in Den Haag is in beweging. Zo zijn er afgelopen jaar veel bijzondere projecten opgeleverd maar ook aangekondigd. Zo zet de gemeente in op verdichting en gaat de skyline van Den Haag de komende jaren flink veranderen. Verschillende imposante woontorens zijn aangekondigd, van 70 meter tot zelfs 120 meter hoog. Ook zijn er nog steeds genoeg gebouwen die nieuw leven worden ingeblazen door transformatie naar appartementencomplexen. En verschillende Haagse wijken krijgen een nieuwe impuls, zoals bijvoorbeeld de Binckhorst en het Energiekwartier.

Reden genoeg om deze prachtige woonprojecten in de Hofstad in de spotlights te zetten!

Nomineren
VJ heeft alvast een voorzet gedaan en de meest opvallende Haagse woonprojecten en -initiatieven op een rij gezet. De eerste categorie is 'Beste gerealiseerde woonproject in Den Haag', dit zijn woonprojecten (koop en/of huur) die recentelijk zijn gerealiseerd of (deels) dit jaar nog worden opgeleverd. De tweede categorie 'Beste toekomstige woonproject in Den Haag' gaat om projecten die pas na 2017 worden opgeleverd.

Mocht VJ nog woonprojecten over het hoofd hebben gezien die een plek op deze lijsten verdienen, dan kunnen de lezers alsnog dit project nomineren!  

Stuur een e-mail naar sandra@vastgoedjournaal.nl met daarbij de reden waarom dit ontbrekende project een pluim verdient. Een nominatie insturen kan tot maandag 21 augustus 12.00 uur. Vastgoedjournaal zal de inzendingen bekijken en de definitieve lijst dinsdag 22 augustus publiceren. N.B. een inzending is geen garantie voor opname in de uiteindelijke stemming.

27 september
Vanaf 22 augustus tot 22 september kan er op onze website in twee categoriëen gestemd worden: het beste gerealiseerde en het beste toekomstige woonproject van Den Haag. De top 3 van beide categorieën zal bekend worden gemaakt op het congres Woningmarkt Den Haag 2017 op woensdag 27 september. Op de dag zelf zal de laatste stemming plaatsvinden: de bezoekers van het congres mogen stemmen op hun nummer 1!

Alvast het programma bekijken en aanmelden voor het congres? Klik hier! 


De voorlopige nominatielijst voor de categorie 'Beste gerealiseerde woonproject in Den Haag': 

 • Wijnhavenkwartier

Project: De transformatie van het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken naar woningen. 132 vrije sector huurappartementen, Campus Den Haag van de Universiteit Leiden (4000 studenten), 38 koopwoningen, 1330 m2 commerciële ruimtes en 705 m2 kantoorruimtes.
Betrokken partijen: Het Wijnhavenkwartier is een belegging van Rabobank Pensioenfonds en Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL), vertegenwoordigd door Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Transformatie in handen van Heijmans.
Status: 2016 opgeleverd.

 • Havenmeester

Project: Wooncomplex in de Tweede Haven van Scheveningen, aan de Dr. Lelykade. 85 huur- en koopappartementen variërend van grootte van 78 tot 132 m2. In de plint parkeergarage en winkel- en bedrijfsruimtes.  De architecten zijn Eric Vreedenburg van Archipelontwerpers en Fred Bos van Architektenkombinatie Bos Hofman. 
Betrokken partijen: Een samenwerking van Ontwikkelingscombinatie Havenmeester Scheveningen (een combinatie van VolkerWessels Vastgoed en rederij Groen) en Schouten & de Jong projectontwikkeling. Altera Vastgoed houdt het project in belegging.
Status: 2016 opgeleverd.

 • Energiekwartier

Project: In totaal omvat het project 425 woningen tot 475 woningen en 1.000 tot 1.500 m2 creatieve bedrijfsruimte. In 2017 wordt het eerste deel opgeleverd: woongebouw Volta met 72 sociale huurappartementen. Ook wordt dit jaar Het Magazijn verbouwd tot 72 lofts voor studenten en jongeren.
Betrokken partijen: Heijmans, Staedion en gemeente Den Haag.
Planning: Eerste deel opgeleverd in 2017.

 • ZuidDuin

Project: ZuidDuin bestaat uit 85 appartementen, 52 koop en 33 huur, 14 eengezinswoningen en een parkeergarage. Tussen de appartementen en de eengezinswoningen ligt een collectieve binnentuin. ZuidDuin is het eerste deelplan van gebiedsontwikkeling De Zuid.
Betrokken partijen: Amvest Investment Management en MRP Development.
Planning: eind 2017 oplevering.

 • De Reder Het Vervolg

Project: Het gehele project De Reder gelegen in de Tweede Haven van Scheveningen bestaat uit 69 appartementen, 18 woningen en 4.095 m2 commercieel naar ontwerp van AWG architecten. Het deelplan Het Vervolg bestaat uit 14 drie- en vierkamerappartementen, 2 topappartementen, 1 penthouse en 9 stadswoningen type Rederwoning XL. De woonoppervlaktes variëren van 126 m2 voor een driekamerappartement tot en met 176 m2 voor het penthouse.
Betrokken partijen: AM, BAM Woningbouw en Gemeente Den Haag.
Planning: in 2017 opgeleverd. 


De voorlopige nominatielijst voor de categorie 'Beste toekomstige woonproject in Den Haag': 

 • Monarch III

Project: Twee woontorens met in totaal 248 vrije sector huurappartementen van 52 tot 125 vierkante meter. Syntrus Achmea RE&F verwerft de appartementen en commerciële ruimte namens haar opdrachtgevers. Powerhouse Company is verantwoordelijk voor het ontwerp. In de plint komt een horeca unit en ondergronds worden er 146 parkeerplaatsen gerealiseerd.
Betrokken partijen: Provast en Syntrus Achmea RE&F.
Planning: Q3 van 2019 opgeleverd.

 • Koningin Julianaplein

Project: Woonproject met twee torens van ongeveer 90 meter hoog met 350 woningen, horeca en kleinschalige retail op het Centraal Station van Den Haag. Bijzonder is dat het project een parkeernorm van nul heeft. Het woonprogramma bestaat uit koop-, vrijesectorhuur- en sociale huurappartementen. Het Amvest Residential Core Fund is de beoogd koper van de 150 vrijesectorhuurwoningen, woningstichting Arcade van de 50 sociale huurwoningen. De appartementen variëren in grootte van 47 tot 200 m2.
Betrokken partijen: De ontwikkelcombinatie Koningin Julianaplein (Amvest en Synchroon), Arcade, gemeente Den Haag.
Planning: startbouw in 2018, oplevering onbekend. 

 • Grotius I & II

Project: Twee woontorens met een hoogte van 120 en 100 meter waarin ruim 500 appartementen worden gerealiseerd, variërend van woningen met sociale huurprijzen, middeldure huurwoningen tot mogelijk ook koopwoningen. Naar ontwerp van MVRDV.
Betrokken partijen: Provast
Planning: Begin 2018 start de bouw van de woningen en parkeergarage, in 2020 worden de woningen opgeleverd. 

 • Woontorens De Stadhouders

Project: Het totale project bestaat uit 260 woningen verdeeld over 3 woontorens. Hiervan zijn 191 appartementen bestemd voor het huur middensegment en daarnaast zullen er 69 worden verkocht op de particuliere markt.
Betrokken partijen: VORM Ontwikkeling, CBRE Global Investors
Planning: De bouw start definitief medio februari 2018 en de oplevering is in 2020.

 • Binckeiland

Project: De Binck is de eerste fase van de transformatie van Binckeiland. Het omvat de transformatie van het voormalige SDU-kantorencomplex van 8.000 m2 naar 75 huur- en koopappartementen. Local is verantwoordelijk voor het algemene management van de gehele transformatie en voor de transformatie van het voormalig SDU kantoor naar 75 appartementen. Fase 2, oftewel Binck Plaats, bestaat uit het transformeren van 20.000 m2 bedrijfshal naar 45 eengezinswoningen met parkeergarage. Fase 3 is de Binck Kade met twee appartementsgebouwen van respectievelijk 76 en 48 appartementen.
Betrokken partijen: Ontwikkelcombinatie Binck Zuid bestaande uit VORM, Local en BPD.
Status: Startbouw januari 2017, oplevering gehele project onbekend. 

 • Park Hoog Oostduin

Project: Transformatie van het voormalige Shell Kantoor naar 146 vrije sector huurappartementen en parkeerplaatsen. Het hoogbouw gedeelte zal worden getransformeerd tot appartementen (koop en huur). Het laagbouw gedeelte zal worden gesloopt. Hiervoor in de plaats zal een nieuwbouwtoren worden gebouwd van 8 lagen waarin circa 36 koopappartementen worden gerealiseerd.
Betrokken partijen: Pinnacle Property Developers, Bouwinvest
Planning: startbouw 2016, oplevering in Q1 2018.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021