Wat maakt een transformatie succesvol?

Een succesvolle transformatie staat of valt simpel gezegd met het gebouw en de plek waar het gebouw staat. Grachtenpanden en pakhuizen in de binnenstad illustreren dat mooi. Ook transformatieprojecten als de Van Nellefabriek (nu kantoren en congresfaciliteiten) en het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn (nu Hotel New York) laten zien dat een karakteristiek gebouw een geslaagd tweede leven kan krijgen.

In dat opzicht is de transformatie van het voormalig Rabobank kantoor in Boskoop tot appartementencomplex Florida al bij voorbaat een succes. Want het is een goed gebouw op een schitterende plek. Hier stond ooit het vermaarde hotel Florida, waar buitenlandse gasten van conferenties, congressen en symposia in exportdorp Boskoop terecht konden. Na sloop van het hotel, bouwde de Rabobank op deze plek een vestiging, die inmiddels door de veranderende omstandigheden niet meer nodig is. Vandaar de transformatie van dit karakteristieke gebouw, waarvoor het initiatief en het idee afkomstig was van Frank Nederhof van Vastgoed Advies Amsterdam.

De derde succesfactor
Dan moet het, ondanks alle positieve punten, natuurlijk nog wel concreet gebeuren. Want een transformatie is qua realisatie heel wat anders dan nieuwbouw. Dat is dan, naast het gebouw en de locatie, wellicht de derde bepalende factor voor een geslaagde transformatie. Maar in dit geval is er sprake van een goed op elkaar ingespeeld team, waarin, behalve Frank Nederhof, de architect GBS Architecten en de aannemer Koers Groep elkaar moeiteloos weten te vinden.

Wat het project voor GBS Architecten extra bijzonder maakt, is dat zij het oorspronkelijke bankgebouw voor de RABO óók ontwierp: “Een door ons ontworpen gebouw rond het millennium, passend in de omgeving met de karakteristieken van Boskoop en een specifieke functie, te transformeren naar een appartementen gebouw, maakt deze opdracht heel speciaal. Maar vooral de mogelijkheid ieder appartement afzonderlijk een eigen identiteit te geven maakt dit tot een uniek project, waarbij er ook nog ruimte is om de woonwensen van de toekomstige bewoners nader af te stemmen.”

Toevoeging buitenruimte
Daarbij werd de karakteristieke architectuur van het bestaande gebouw gerespecteerd en verrijkt met karakteristieken van de nieuwe identiteit als appartementengebouw. Wonen stelt nu eenmaal andere eisen aan een gebouw dan werken. Daarbij werd van meet af aan ingespeeld op de vraag van de te verwachten toekomstige bewoners: senioren die weliswaar de stap naar gelijkvloers wonen willen maken, maar die prijs stellen op een hoog afwerkingsniveau, een behoorlijk vloeroppervlak met een grote woonkamer, en een flinke buitenruimte.

Zo werden royale terrassen, serres en balkons toegevoegd, waarbij sommige appartementen zelfs een extra terras aan de waterzijde hebben gekregen. Daarnaast werd het bestaande gebouw veel lichter door toepassing van grote raampartijen, waardoor er een voortdurend contact is met buiten en het vele omringende groen.

Levensloopbestendig wonen
Niet alleen de locatie maakt het complex Florida bijzonder, ook de insteek levensloop bestendig wonen vormt een uniek aspect. Bij alle 18 appartementen van het plan is namelijk rekening gehouden met het feit dat we met z’n allen niet alleen steeds ouder worden, maar ook steeds vaker zelfstandig in onze eigen omgeving willen blijven wonen. Al dan niet met gebruikmaking van zorg. Alle belangrijke functies (wonen, koken, wassen en slapen) van de Florida appartementen bevinden zich op één niveau waardoor traplopen niet of nauwelijks nodig is.

Ervaring
Zoals gezegd vormt Florida voor GSB Architecten bekend terrein. Maar ook Koers Groep heeft bijzonder veel ervaring in transformatietrajecten, waarbij ze ook de werkzaamheden aan de E- en W-installaties voor haar rekening neemt. Zo verzorgde ze in winkelcentrum Leidsenhage vorig jaar een flinke transformatie. Na het vertrek van winkelketen V & D werd in totaal 4.500 m2 van het pand ingericht als tijdelijke huisvesting voor 8 winkels. Koers Groep verzorgde bij deze transformatie alle bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden, inclusief aanpassingen aan de sprinkler- en luchtbehandelingsinstallatie.


Meer weten?
Meer informatie over Florida vindt u op www.florida-boskoop.nl. Bent u ook geïnteresseerd in de wijze waarop Koers Groep transformatieprojecten aanpakt? Neem dan contact op met Roland van der Hoek, commercieel manager bij Koers Groep. U kunt hem bereiken op: 088 0990220 of 06 51517087. Mailen kan ook: rolandh@koers.com.



Reacties


Laatste nieuws