‘Amsterdam wordt bolwerk voor datacentra’

Er komen in hoog tempo nieuwe datacentra bij in Amsterdam en naar verwachting gaat dat tempo zelfs nog verder toenemen. Brancheorganisatie Dutch Data Association (DDA) verwacht op basis van eigen berekeningen dat het aantal vierkante meters datacentrum in de hoofdstad zal verdubbelen.

Van de datacentra in Nederland die serverruimte verhuren (zogenoemde ‘multitenant datacenters’) is nu al de meerderheid (68%) gevestigd in Amsterdam. Zo meldt het FD. In totaal gaat het om 188.000 m2 bestaande vloeroppervlakte. Van de nieuw te bouwen datacentra (180.000 m2) zal maar liefst 98% in de hoofdstad verrijzen. Zo beweert DDA op basis van bouwplannen.

Locatiekeuze
De reden dat Amsterdam populair is heeft te maken met nabijheid bij klanten, ook digitaal. Zo is een vertraging van milliseconden in deze branche al doorslaggevend bij de locatiekeuze. De locaties waar momenteel datacentra gevestigd zijn in en om de hoofdstad beginnen inmiddels vol te raken, waarschuwt de brancheorganisatie. Uitbreiding van de branche verdient daarom aandacht.

Uitdagingen
Amsterdamse grond is schaars en duur. Datacentra moeten daardoor mogelijk de hoogte in. Daar komt bij dat grondspeculanten en vastgoedontwikkelaars deze markt, die lang onder de radar bleef, hebben ontdekt. Ook regelgeving zit de ontwikkeling in de weg, doordat gebiedsontwikkeling niet voorbereid is op deze relatief nieuwe en snelgroeiende sector. Zo hebben datacentra een goede stroominfrastructuur nodig en moeten enorme hoeveelheden restwarmte kwijt kunnen raken.

TIP: VJ organiseert op 6 juli een Business Meeting Datacentra. Klik HIER voor meer informatie.

Foto: Judson Weinsheimer (cc, via Flickr).

 

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special