Wie financiert de verduurzaming van kantoren?

Vorige maand schreven wij over de fiscale aandachtspunten bij de verduurzaming van kantoren naar het verplichte minimale C-label vanaf 2023. De kantoorpanden die in 2023 niet over een afdoende energielabel beschikken mogen niet meer worden gebruikt. Naar verwachting zullen door deze maatregel veel vastgoedeigenaren fors moeten investeren in verduurzaming van hun panden. Wie gaat dat financieren? Een bijdrage van BDO Consultants, Branchegroep Bouw & Vastgoed.

Omvang investering
Volgens het ministerie voor Wonen en Rijksdienst gaat deze maatregel de vastgoedeigenaren in de komende jaren circa €860 miljoen aan investeringen kosten. De vastgoedeigenaren zelf verwachten dat het benodigde bedrag voor de investeringen hoger zal liggen en tenminste €2 miljard zal bedragen.

Wijziging beleid banken
De nieuwe maatregel heeft er tevens voor gezorgd dat de Nederlandse grootbanken hun beleid ten aanzien van vastgoedfinancieringen hebben herzien. In december 2016 heeft bijvoorbeeld de ING bank aangekondigd alleen nog financieringen te verstrekken voor ‘groene’ kantoorpanden. Voor kantoorpanden met een slechter energielabel wordt het mede hierdoor de komende jaren lastiger om een passende financiering te arrangeren.

Naast ING bank hebben ook de andere Nederlandse grootbanken vergelijkbaar beleid aangekondigd. Naar verwachting zal het beleid van de banken verder strekken dan alleen voor kantoorpanden en ook voor ander type vastgoed gaan gelden. Dit is af te leiden uit o.a. de volgende quotes van de Nederlandse grootbanken die afgelopen periode in de pers te lezen waren:

“Een verantwoord gebouwde omgeving is ons vertrekpunt. Vastgoed dat zijn waarde behoudt voor toekomstige generaties en de uitstoot van CO2 vermindert.”
(bron: ABN Amro)

“Duurzaamheid is niet langer een wens, het is een noodzaak, zowel economisch als ecologisch.”
(bron: ING Real Estate Finance)

“Rabobank heeft de ambitie om topspeler in de commercieel-vastgoedmarkt te blijven en met name te groeien in toekomstbestendig vastgoed, duurzame nieuwbouw en transformatie.”
(bron: Rabobank Real Estate Finance)

Noodzaak neemt toe
Door het gewijzigde beleid van de Nederlandse grootbanken neemt ook de noodzaak tot het verrichten van investeringen toe. De vastgoedeigenaren dienen de panden verder te verduurzamen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede huuropbrengsten. Eens te meer nadat uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is gebleken dat duurzame panden (met energielabel A – C) een circa 10% hogere huur generen en een circa 9% hogere marktwaarde vertegenwoordigen.

De noodzaak om te acteren neemt mede toe door de naderende deadline van 2023 en kans op leegstand. Ook gezien het feit dat het de algehele verwachting is dat de wetgeving verder zal worden aangescherpt tot minimaal energielabel A voor panden in 2030. Het is voor vastgoedeigenaren derhalve noodzaak om nu proactief te acteren.

Praktische kansen voor vastgoedeigenaren
De vernieuwde focus van de grootbanken en afgekondigde maatregel biedt de vastgoedeigenaren ook kansen. Indien de vastgoedeigenaren beschikken over een duidelijk plan ten aanzien van de investeringen, bestaat de mogelijkheid om op gunstige voorwaarden funding voor de investeringen te arrangeren. Echter is het van belang om hierin de juiste keuzes en afwegingen te maken.

BDO Consultants – Debt Advisory
Branchegroep Bouw & Vastgoed
Tom Kroes tom.kroes@bdo.nl
Rik Pantjes rik.pantjes@bdo.nl
W: www.bdo.nl/nl-nl/branches/bouw-vastgoed



Reacties


Laatste nieuws