Praktijkcasus: aannemer failliet bij nieuwbouwproject. Wie betaalt?

Van sprookje naar nachtmerrie: huizenkopers van nieuwbouwproject ParkZuid hangt tienduizenden euro's schade boven het hoofd. De aannemer ging namelijk failliet. De Woningborggroep staat in dit geval niet garant en ook de projectontwikkelaar wil niet betalen. Vastgoedadvocaat Jonathan Gal geeft commentaar op de casus.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Michiel Vries

Het lijkt erop dat er naast het afbouwrisico (afmaken door nwe aannemer tegen hogere aanneemsom) ook aanbetalingsrisico is aangegaan door de kopers. NB voor iedere aanbetaling kun je een bankgarantie vragen ter grootte van de gehele aanbetaling (geldig tot levering/afbouw). Helaas is die kennis bij particuliere kopers veelal niet aanwezig. De rol van Woningborg (veel kennis in huis) blijft m.i. erg op de achtergrond. Hadden die niet kunnen adviseren?

Geplaatst op 25 april 2017 om 18:50


Ramon Holle

Beste Michiel,

Bedankt voor de reactie én tip voor kopers m.b.t. aanbetalingen.

De rol van Woningborg blijft in deze zaak inderdaad op de achtergrond, omdat het Garantiecertificaat Nieuwbouw volgens Woningborg alleen betrekking heeft op de met Zondag Ontwikkeling gesloten koop-/aannemingsovereenkomst. De ontwikkelaar is in dit geval niet failliet.
Op de vraag van de kopers onder welke voorwaarden Woningborggroep het garantiecertificaat heeft verstrekt, heeft de verzekeraar nog geen antwoord gegeven.

Groet,
Team VJ

Geplaatst op 26 april 2017 om 09:18


Lees onze special over Special Woonvormen 2022