‘Markt van zorgvastgoed raakt oververhit’

Er is volop geld beschikbaar voor investeren in stenen, maar geschikt aanbod blijft achter. Daarom moet snel een brug worden geslagen tussen de verouderde zorgsector en de gretige vastgoedsector. Dat vindt Gerard Thaens van Stichting Zorgvastgoed.nl.

“Zorgvastgoed gaat vooral niet om vastgoed. Het gaat vooral om vertrouwen tussen investeerders in vastgoed en zorgondernemers”, zegt Thaens, initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Zorgvastgoed.nl.

Ten koste van kwaliteit
De stichting ziet om zich heen dat er volop geld beschikbaar is om in de stenen te investeren maar dat het aanbod van goede proposities sterk achterblijft. “Dit gaat ten koste van de kwaliteit en drijft de prijs steeds verder op. De sector moet daarom verder professionaliseren.”

Op de vastgoedbeurs Mipim stond zorgvastgoed dit jaar met een stip genoteerd. Logisch, want binnen 25 jaar zal een op de twaalf Europeanen ouder zijn dan 80 jaar. In veel Europese landen wordt de ouderenzorg nog sterk door de publieke sector en de social profit gedomineerd. Maar die krijgen het steeds moeilijker omdat overheden moeten besparen.

Voorbeelden uit buitenland
Om die reden is stichting Zorgvastgoed.nl onlangs gestart met het op touw zetten van praktijkgerichte opleidingen met modules over juridische aspecten, bouwkundige en architectonische zaken. Maar ook het beleggen in zorgvastgoed neemt in deze opleiding een belangrijke plek in. Centraal in de aanpak staat het delen van kennis door mensen uit de praktijk en het onderwijs en de deelnemers met goede voorbeelden uit het buitenland inspireren.

“Er is erg veel versnipperde kennis die brengen we als stichting samen om uiteindelijk de sector volwassen te maken”, zegt Thaens. Zo is adviseur vastgoedstrategie Johan Paul onlangs als bestuurslid toegetreden om bij te dragen aan de verdere borging van kwaliteit van de professionals. “Ook begeleiden we zorginstellingen en hun stakeholders bij het nemen van investeringsbeslissingen”, benadrukt Paul.

Achtergrond
Stichting Zorgvastgoed.nl is in 2015 opgericht met als doel de transparantie in de markt te bevorderen. Op www.zorgvastgoed.nl plaatsen aanbieders hun huurobjecten, koopobjecten en beleggingen van zorgvastgoed. “Dit alleen al zorgt voor meer transparantie in de markt”, zegt bestuurslid Kees Trimp. Tegelijkertijd kunnen ook professionals op het gebied van zorgvastgoed zich op de site presenteren. Behalve de website vormt ook het digitale magazine zorgvastgoedmagazine voor kennisdelen en een verdieping van het onderwerp.

Foto is designed by Pressfoto / Freepik



Reacties


Laatste nieuws