‘Middeldure huurwoningen opnemen in bestemmingsplannen komt als geroepen’

“Wij zouden graag zien dat gemeenten beleid gaan maken om op die manier meer middeldure huurwoningen te kunnen bieden aan hun inwoners”, zegt Dirk Harmens, directeur Aqua Vastgoed. “Er is meer vraag dan aanbod. Bij de laatste projecten waarbij wij betrokken zijn, zijn alle woningen in de prijsklasse van €700-€1000 voor oplevering verhuurd.”

Harmens pleit voor een verandering in de manier van werken. “Het beleid zou moeten bepalen dat er een bepaald percentage gereserveerd is voor middeldure huurwoningen. Het grondbeleid laat het in veel gevallen nog niet toe, terwijl vanuit volkshuisvestelijk beleid deze huurcategorie erg veel aandacht krijgt. Een mogelijke Nederlandse wetswijziging om middeldure huurwoningen op te nemen in het bestemmingsplannen komt als geroepen. Harmens ziet de positieve verandering langzaam op gang komen. “Over vijf tot zes jaar is die inhaalslag gemaakt. Het gaat langzaam, maar het komt wel.”

Juiste werelden bij elkaar brengen
Met de opgebouwde expertise kan Aqua Vastgoed snel schakelen. “Wij zijn de verbindende factor naar beleggers in combinatie met een aannemer of ontwikkelaar. Als projecten lang hebben stilgelegen, kun je met minimale aanpassingen het project vaak loskrijgen. Die kansen werden vaker geboden in de tijd dat het niet goed ging met de woningmarkt. Nu moeten partijen de meerwaarde zien van het bieden van middeldure huurwoningen in een project. Aqua Vastgoed heeft ervaring in om de juiste werelden bij elkaar brengen. Ik ben ook heel eerlijk, als wij niets zien in een project dan geven wij dat aan. Mensen aan het lijntje houden is niet onze stijl.”

Diverse beleggers hebben interesse
Aqua Vastgoed, onderdeel van Van Wijnen Groep N.V., slaagt erin om projecten succesvol te ontwikkelen met partners. De woningen worden gerealiseerd met pensioenfondsen en particuliere beleggers. Ook de interesse vanuit het buitenland voor het bouwen voor huurwoningen is groot. De eerste huurwoningen met buitenlandse beleggers zijn inmiddels in Amsterdam gerealiseerd. “In de komende jaren gaan we, in samenspraak met grondeigenaren en Van Wijnen/Aqua Vastgoed, op zoek naar nog meer projecten waarbij diverse beleggers betrokken worden.”

Positief effect bouwsector
Pensioengeld wordt veel in het buitenland besteed. Harmens ziet dat liever in Nederland terecht komen. “Iedereen moet wonen, iedereen gaat huren of kopen. De woningmarkt is niet trendgevoelig. Wellicht een lager rendement voor beleggers, maar wel een stabiel rendement. Zo komt het geld terecht in Nederland en dat heeft weer een positief effect op de bouwsector. Investeren in middeldure huurwoningen is een prima optie.”

Snel handelen
In de afgelopen periode zijn meer dan duizend woningen, bestaand en nieuwbouw, verkocht. Eerst lag de basis in de Randstad, nu ook daarbuiten. Groningen, Leeuwarden, Dronten en Steenwijk, het zijn slechts voorbeelden van plaatsen waar projecten succesvol zijn afgerond. “De afgelopen maanden zijn we gestart met bouwen in Den Haag, Leiden, Haarlem, Waalwijk, Diemen, Amsterdam en Maarssen. Dit komt omdat we snel handelen. We kunnen op korte termijn bepalen of middeldure huurwoningen een optie zijn. Als dat mogelijk is, kan het snel gaan.”

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021