Zorg niet alleen voor duurzame nieuwbouw, maar verduurzaam ook bestaande kantoren!

In een maatschappij waar duurzaamheid hot topic is en mondiale afspraken worden gemaakt over CO2 reductie, blijven gebouweigenaren, gebruikers, huurders, verhuurders en gebouwbeheerders achter. Met uitzondering van de koplopers, die hun nek uitsteken om te laten zien dat duurzame bouw technisch mogelijk en financieel rendabel is. Denk aan The Edge. Zij hebben de door hen ontwikkelde nieuwbouw voorzien van een BREEAM-NL certificaat. Zijn deze koplopers uit te dagen om zich ook voor bestaande bouw in te zetten voor verduurzaming en certificering? Sannie Verweij en Robert Sengers gingen namens het Platform Duurzame Huisvesting met hen in gesprek om daar achter te komen.

Duurzaamheidscertificering is een handige tool in de verduurzaming van bestaand kantoorvastgoed. Adviseurs Sannie Verweij van Gebouwinzicht en Robert Sengers van Kernwaarde Groen vroegen zich af waarom er op dit moment zo weinig bestaande kantoren worden verduurzaamd en gingen in gesprek met de koplopers van duurzame nieuwbouw. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat het duurzaam nieuwbouwen dermate verschilt van het verduurzamen van bestaande bouw, dat het voor de koplopers moeilijk is om de uitdaging aan te gaan. Volledig duurzaam nieuwbouwen is voor de koplopers aantrekkelijker dan bestaande bouw verduurzamen. Volgens de Dutch Green Building Council wordt BREEAM als duurzaamheidscertificering in 80% van de nieuwbouw al toegepast, tegenover minder dan 1% in de bestaande kantoren.

Verduurzamen bestaande kantoren
Wat verduurzamen we aan bestaande kantoren? Er wordt daar nog niet echt veel gecertificeerd op duurzaamheid. Sannie en Robert gingen daarom ook het gesprek aan met duurzaamheidsvoorvechters in de bestaande bouw. Hieruit bleek dat gebouweigenaren, gebruikers, huurders, verhuurders en gebouwbeheerders wel interesse hebben in duurzaamheid, maar vaak vinden ze duurzaamheid nog maar een 'hol begrip'. Het blijkt dat er erg veel langs elkaar heen gepraat wordt.

De taal, die zo belangrijk is voor de verduurzaming van bestaande bouw is te spreken middels instrumenten. Deze instrumenten kun je gebruiken voor certificering en quickscans. Hoe? Dat kunt u zien op de infographic die de conclusies en leerpunten uit het onderzoek weergeeft. Tijdens het congres Kantorenmarkt: Wat wil de toekomstige huurder? aanstaande donderdag wordt deze gelanceerd. 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special