8 manieren waarop Google zich bezighoudt met vastgoed


'Google', u typt het woord waarschijnlijk dagelijks in uw browser om naar de zoekmachine te gaan. Nu blijkt dat Google interesse heeft in de vastgoedsector. Dit bleek tijdens het event “Google Ignite Real Estate”. Google wil de online vastgoedwereld veroveren.

WoningmarktNL zet de 8 manieren waarop Google zich bezighoudt met vastgoed op een rijtje.

Tijdens het event wordt de interesse van Google in de vastgoedwereld benadrukt. Hoewel Google niet direct de vastgoedmarkt penetreert, is de internetgigant de markt vanuit verschillende invalshoeken aan het benaderen. Nu is dit hoofdzakelijk nog in Amerika, daarna zullen deze diensten één voor één - op korte termijn - worden uitgerold in Europa. Hoe doet Google dat?

1. Home services advertising
Google is recent begonnen met de mogelijkheid om vier type onderhoudsmonteurs – loodgieters, slotenmakers , schoonmakers en klusjesmannen – te laten betalen voor prominente exposure in de zoekresultaten. Afbeeldingen, beoordelingen en contactinformatie worden hierbij vertoond. Dit geldt nu alleen nog voor bedrijven die gescreend zijn door Google. Of deze dienst ook beschikbaar wordt voor makelaars is nog onbekend.

2. Hypotheek-vergelijkingstool
Google neemt in Nederland al de rol van vergelijkingswebsites op zich, bijvoorbeeld via sites zoals Beslist.nl. Daarom is het niet vreemd om te denken dat de organisatie dit verder uitbouwt in een soort hypotheekvergelijker. In het Verenigd Koninkrijk schijnt de tool al actief te zijn. Hier worden hypotheekverstrekkers getoond bij de zoekresultaten, waarna de ‘zoeker’ zijn specificaties in kan typen.

3. Auction.com
Het online vastgoed-veilingplatform Auction.com is een van de 15 bedrijven gesteund door Google Capital. David Lawee, partner bij Google Capital, vertelde aan Bloomberg, dat de investering bij een ‘strategische partnerschap' behoorde en dat er meer bij komt kijken dan alleen geld.

Oorspronkelijk is Auction.com bedoeld om investeerders verschillende vastgoedobjecten te laten ruilen. Tegenwoordig richt het platform zich meer op de kopende en verkopende Jan Modaal.

4. HomeLight
HomeLight, is een ‘matching site ’die consumenten verbindt aan makelaars. Dit is voor een gedeelte gebaseerd op de transactiedata van de makelaar. Het platform is nieuw en krijgt pas net steun van Google Ventures. Toch publiceerde HomeLight onlangs een lijst met ‘top-makelaars’ voor het gebied Sacremento in California en heeft het bedrijf plannen om gelijksoortige rankings te gebruiken in andere markten. Er wordt beweerd dat het bedrijf 75 tot 80 procent van de US indexeert en het data beheert van 2 miljoen vastgoedbedrijven.

5. CommonFloor
Dit bedrijf zegt dat het India’s grootste vastgoedplatform is en circa 1000 werknemers heeft. Ook sprak het bedrijf over een grote investering van Google. “Deze investering toont aan dat Google Capital gelooft in CommonFloor en onze visie om de vastgoedmarkt in India te transformeren", aldus Sumit Jain, co-founder en CEO van CommonFloor. 

Naast het bieden van een platform voor woningzoekenden is CommonFloor ook bezig met het beschikbaar maken van contacten omtrent onderhoud voor communities, alsmede het verbinden van huiseigenaren aan service monteurs.

6. 3-D home tours
Google maakte 360-graden fotografie al populair met StreetView. Misschien heeft u wel een kantoor dat ook van binnen te zien is, middels StreetView. Nu gaat Google een stapje verder door de samenwerking met Matterport. Toonaangevend op het gebied van 3D modellen. De twee bedrijven werken samen om het voor gebruikers mogelijk te maken met hun smartphone  3D-modellen vast te leggen en genereren.

7. Smart homes
Google wil eigenaar zijn van een ‘smart home’. Daarom kocht het bedrijf Nest. Een ontwikkelaar van ‘slimme producten’ wat in dit geval toespitst is op een camera / rook- koolstofdioxide detector / thermostaat en app op zakformaat, die consumenten toestaat de drie genoemde onderdelen vanaf een locatie te regelen.

Dit wordt nog eens uitgebreid met een systeem dat smart devices met elkaar linkt middels een algemene computer taal die functioneert buiten de standaard communicatiemanieren. 

8. Project Sunroof
Via Google ‘s Project Sunroof tool kan men een adres invoeren, om te zien hoeveel uren ‘bruikbaar zonlicht’ het pand geniet per jaar. Ook een schatting van de potentiele besparing middels zonnepanelen en een lijst van leveranciers behoort tot de mogelijkheden.

De Project Sunroof tool houdt rekening met Google ‘s database van luchtfoto’s en mappen, 3D-modellen van een kamer, schaduwen van nabij gesitueerde gebouwen en bomen, alle mogelijke standen van de zon in een jaar en een overzicht van de wolken en temperatuur historie die impact kunnen hebben op het rendement.

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special