Tien aanbevelingen van Rudy Stroink over Rijksvastgoed + essay

Het Rijk heeft 2,7 miljoen vierkante meter aan overbodig Rijksvastgoed in de verkoop. Hoe daarmee om te gaan? "De overheid dient een publiek belang en mag haar handelen niet alleen laten leiden door besparingsoverwegingen op korte termijn. Als je toch al bereid bent verlies te nemen, zet het verlies dan in om maatschappelijke meerwaarde te creëren", vindt Rudy Stroink. "Sloop creëert waarde." Hoe? Tien aanbevelingen van Stroink.

Lees ook het essay met de analyse van Rudy Stroink!

 

Het College van Rijksadviseurs is om advies gevraagd naar aanleiding van de voorgenomen verkoop van 2,7 miljoen vierkante meter overbodig Rijksvastgoed. Hoe daarmee om te gaan? Rudy Stroink schreef er het essay 'Een analyse en tien aanvevelingen op verzoek van het College van Rijksadviseurs over.

In zijn conclusie komt hij tot de volgende afwegingen en aanbevelingen: "De belangrijkste afweging in de afstootoperatie is de keuze tussen waardeontwikkeling op gebouwniveau door het vinden van, op termijn, een nieuw gebruik, of de inzet van sloop en structurele functieverandering ten behoeve van de waardeontwikkeling van een gebied. Dit laatste komt de eigenaar van het object misschien niet ten goede, maar is noodzakelijk voor het oplossen van het brede maatschappelijke vraagstuk van het overaanbod en de verbetering van de ruimtelijke omgeving in het algemeen."

Nieuwe groenfuncties

Stroink vervolgt: "Waardevermindering door creatieve destructie kan leiden tot nieuwe groenfuncties in stedelijk gebied, ruimte voor geheel andere functies als wonen voor kantoren of bedrijfsmatig vastgoed, de realisatie van ondersteunende voor- zieningen op werklocaties et cetera. Kortom, kwaliteitsverbetering, terug te vinden in de waardeontwikkeling van de ruimtelijke omgeving in het algemeen. Daarnaast is er schuifruimte in het stedelijk gebied noodzakelijk om de huidige trend van intensivering van grondgebruik, de grote efficiencyslag, te ondersteunen. Is dat niet nu, dan in ieder geval op termijn. Het maatschappelijk rendement van deze operatie is veel groter dan het versneld dumpen van overtollig vastgoed en het verder aan de, op dit moment machteloze, markt over te laten. Dat zal, zoals eerder aangetoond, tot een verdere waardeval leiden en een verdere structurele en functionele ontwrichting van de markt en dat kunnen we nu even niet gebruiken. Slopen creëert waarde."

Beide opties, gebiedsgerichte en gebouwgerichte transformatie, vragen de mobilisatie van de kennis en ervaring die ruimschoots voorhanden is. Het kan geen blackbox operatie zijn, met af en toe een advertentie in de krant. Het vraagt om het creëren van netwerken van deskundigheid rond de opgave, niet in de laatste plaats van het grote arsenaal aan creatieve disciplines, die ons land rijk is. 

Vandaar de volgende aanbevelingen:

1) Wees duidelijk over strategie, uitvoering en doelen van het desinveste- ringsprogramma. nu zijn er nog veel te veel onduidelijkheid en onzekerheid. maak dit proces openbaar, zodat de markt weet wat er aan komt en daarop tijdig kan reageren.

2) Werk het triagesysteem uit om snel besluitvorming per object op gang te brengen. geef de belangrijkste criteria weer voor de indeling in de drie cate- gorieën en werk een procedure uit voor de aanpak per categorie. gebruik nieuwe datatechnologie voor de afweging in kwaliteit naar grond, gebouw en gebruik.

3) Benut de potentie van de markt, ga het als overheid niet alleen doen. het gehele programma is divers en omvangrijk en mag niet onderschat worden. bouw een gespecialiseerd netwerk van deskundigheid en ervaring om je heen met een open informatieuitwisseling. private partijen en lokale overheden weten vaak het beste wat er speelt en welke kansen er zijn. Geef succesvolle herontwikkelaars en adviseurs de kans meerdere projecten te verwerven en te herpositioneren. schakel hierbij creatieve ontwerpers, ontwikkelaars en andere partijen in, die goed weten wat er op lokaal niveau aan relevante ontwikkelingen speelt.

4) Ga uit van het gebruik en de vraag die er in de markt is. het herstel komt van onder af, verbind je met de initiatieven van (groepen van) ondernemers, non-profit organisaties, collectief opdrachtgeverschap. heroverweeg ook je eigen huisvestingsbehoefte, tijdelijk iets meer ruimte gebruiken kan zeer functioneel zijn voor een succesvolle desinvesteringstrategie.

5) Ontwikkel bij gebouwen en locaties met potentie meer varianten dan verkoop. onderzoek de mogelijkheden van erfpachtconstructies met optie tot koop of huurkoop. Dit kan een belangrijke versnelling van de verkoop tot stand brengen en uiteindelijk een proces van geleidelijke waardestijging gedreven door nieuwe gebruiksvarianten op gang brengen. mocht de rijksoverheid niet als financierwillen optreden, overweeg dan de oprichting van een apart, privaat fonds waarin de leningen worden ondergebracht.

6) Overleg met financiers over het desinvesteringsprogramma en de mogelijk heden voor financiering van de aankoop en herontwikkeling van objecten. indien zij accepteren dat het triagesysteem serieus wordt toegepast en dat het een functioneel gereedschap is, is er een grotere kans op financieringsmogelijkheden voor gebruikers en kopers. het is namelijk ook in hun belang.

7) Overleg met beleggers over de aanpak en vraag om een actieve benadering van de beleggingsrijpe objecten uit de portefeuille in ruil voor een prudente aanpak van het desinvesteringsprogramma.

8) Zet drie verschillende organisaties op en bepaal per team wat de beste timing is: a. verkoop van goed verkoopbare objecten b. sloop (of verkoop ten behoeve van sloop) van objecten inclusief het creëren van meerwaarde per gebied c. opwaardering van kansrijke objecten door middel van planontwikkeling, transformatie, marketing et cetera.

9) Zet een apart programma met eigen deskundigheid op voor panden met een cultuurhistorische waarde en vertraag het verkoopproces van deze objecten voor drie tot vijf jaar.

10) Zet een goed uitgeruste beheersorganisatie op die, ter ondersteuning van de geleidelijke verkoop, de kwaliteit van de portefeuille bewaakt door actief gebouwmanagement en tijdelijk gebruik.

Als de rechter- en de linkerhand van de overheid in harmonie kunnen opereren en de verkoop van het vastgoed gecoördineerd wordt opgezet, kan meerwaarde voor zowel de overheid als de samenleving worden gecreëerd en vermindert de negatieve impact van de verkoop tot een voor de markt aanvaardbaar niveau." 

Lees ook het essay met de analayse van Rudy Stroink!



Reacties


Laatste nieuws