Montesano wint Hedy d’Anconaprijs met de Veilige Veste

Dit jaar is de Hedy d’Anconaprijs gewonnen door De Veilige Veste. De prijs voor een zorgproject, waarbij huisvesting bijdraagt aan het zorgconcept is, wordt uitgereikt aan opvanghuis Fier Fryslân. Het is de derde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. De cheque van 20.000 euro wordt overhandigd aan en Anke van Dijke, directeur van Fier Fryslân, en architecte Beatrice Montesano van KAW.

De Veilige Veste is een gebouw met een zorgconcept waar hulp geboden wordt aan meisjes die op de vlucht zijn voor huiselijk geweld, loverboys, gedwongen prostitutie en eergerelateerd geweld. Het gaat er om voor deze meisjes een langetermijnoplossing te bieden, in plaats ze voor korte tijd te verstoppen en te beschermen. Desnoods wordt gezocht naar een oplossing door degenen die de vrouwen bedreigen uit te nodigen en samen met politie naar een uitweg te zoeken voor de problemen.

Transformatie

Het gebouw is een oud politiebureau dat getransformeerd is. Het is het eerste herbestemmingsproject dat is uitgevoerd als passiefhuis in Nederland. Vooral over de aansluiting van de gevel op het zorgconcept is de jury van de Hedy d’Anconaprijs goed te spreken. Zij vinden dat het gebouw zelfvertrouwen uitstraalt.

Meerdere prijzen

De Hedy d’ Anconaprijs wordt uitgereikt aan projecten waarbij de bijdrage van architectuur aan zorg centraal staat. Beatrice Montesano, de verantwoordelijk architecte is erg trot op de prijs. Met de Veilige Veste wilde ze een icoon neerzetten, dat optimisme uitstraalt en de meisjes kracht geeft om hun leven weer op te bouwen. Het ontwerp van Montesano heeft meerdere prijzen ontvangen, waaronder, waaronder de Award Duurzame Architectuur 2012 voor duurzame verbetering en de Passief Bouwen Awards 2012.

Reacties

Lees onze special over Energietransitie