‘Voor het eerst groeit in Amsterdam aantal benodigde woningen harder dan inwoneraantal’

Dit jaar is gestart met de bouw van maar liefst 8.376 nieuwe woningen in Amsterdam, een absoluut bouwrecord. Ruim de helft van het totaal aantal woningen is een huurwoning met een huurprijs onder de €710. Het andere deel bestaat uit koop- en huurwoningen in het marktsegment, waarbij met name de vrije sector huur sterk groeit. Zo zijn er 1.368 woningen bijgekomen met een middenhuur tussen de €710-970. Ook dat is een record.

Laurens Ivens, wethouder: “Dit is een absoluut hoogtepunt in de bouw waar ik heel blij mee ben, want deze woningen zijn hard nodig. We zien een toename van het aantal mensen dat een woning zoekt in deze stad. Er is een grote vraag naar zowel koop- als huurwoningen. De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal van de stad harder dan de daarvoor benodigde woningen, nu is dat voor het eerst omgekeerd. We verlichten de druk op de woningmarkt daardoor iets.” 

Vorig jaar is het college gekomen met het Actieplan woningbouw 2014-2018 waarin een reeks  maatregelen en actiepunten staan om de bouwproductie te stimuleren. Het afgelopen jaar heeft de gemeente hard aan deze maatregelen gewerkt omdat er elk jaar 10.000 mensen bij komen in Amsterdam. Dat betekent onder andere de samenwerking zoeken met bouwers, doorlooptijden verkorten, slaagkansen van projecten vergroten en procedures vereenvoudigen. Maar ook bouwgrond blijven aanbieden en de transformatie van leegstaande kantoren stimuleren. 

Bovenop de 8.376 woningen is in 2015 ook gestart met de bouw van 881 tijdelijke woningen. Dit zijn woningen die voor een beperkte periode gebouwd worden, meestal 15 jaar.  

 

Bezoekerstip: Amsterdamse Vastgoeddag op 4 februari 2016.

 

 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special