Vastgoedwereld verwelkomt Google, wat betekenen zij voor de branche?

Google heeft interesse in de Europese vastgoedmarkt. Tijdens het event Google Ignite Real Estate bleek dat het bedrijf de online vastgoedwereld wil veroveren. Op welke 8 manieren houdt Google zich bezig met vastgoed?

Op WoningmarktNL lezen we dat tijdens het event de interesse van Google in de vastgoedwereld benadrukt wordt. Google gaat de markt vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Nu is dit hoofdzakelijk nog in Amerika, maar de deze diensten zullen op korte termijn ook worden uitgerold in Europa. Hoe doet Google dat?

1. Home services advertising
Google is recent begonnen met de mogelijkheid om vier type onderhoudsmonteurs (loodgieters, slotenmakers, schoonmakers en klusjesmannen) te laten betalen voor prominente exposure in de zoekresultaten. Afbeeldingen, beoordelingen en contactinformatie worden hierbij vertoond. Dit geldt nu alleen nog voor bedrijven die gescreend zijn door Google. Of deze dienst ook beschikbaar wordt voor makelaars is nog onbekend.

2. Hypotheekvergelijkingstool
Google neemt in Nederland al de rol van vergelijkingswebsites op zich, bijvoorbeeld via sites zoals Beslist.nl. Daarom is het niet vreemd om te denken dat de organisatie dit verder uitbouwt in een soort hypotheekvergelijker. In het Verenigd Koninkrijk is de tool al actief en worden hypotheekverstrekkers getoond bij de zoekresultaten, waarna de ‘zoeker’ zijn specificaties in kan typen.

3. Auction.com
Het online vastgoedveilingplatform Auction.com is één van de 15 bedrijven gesteund door Google Capital. David Lawee, partner bij Google Capital, vertelde aan Bloomberg dat de investering bij een ‘strategische partnerschap' hoorde en dat er meer bij komt kijken dan alleen geld.

Oorspronkelijk is Auction.com bedoeld om investeerders verschillende vastgoedobjecten te laten ruilen. Tegenwoordig richt het platform zich meer op de kopende en verkopende Jan Modaal.

4. HomeLight
HomeLight, is een nieuwe platform dat consumenten en makelaars met elkaar verbindt. Dit is voor een gedeelte gebaseerd op de transactiedata van de makelaar. Het platform krijgt pas net steun van Google Ventures. Toch wordt beweerd dat het bedrijf 75-80% van Amerika indexeert en het de data beheert van 2 miljoen vastgoedbedrijven.

5. CommonFloor
Dit bedrijf zegt dat het India’s grootste vastgoedplatform is en circa 1000 werknemers heeft. Ook sprak het bedrijf over een grote investering van Google. “Deze investering toont aan dat Google Capital gelooft in CommonFloor en onze visie om de vastgoedmarkt in India te transformeren", aldus Sumit Jain, co-founder en CEO van CommonFloor. 

Naast het bieden van een platform voor woningzoekenden is CommonFloor ook bezig met het beschikbaar maken van contacten omtrent onderhoud voor community’s, alsmede het verbinden van huiseigenaren aan servicemonteurs.

6. 3D home tours
Google maakte 360 graden fotografie al populair met StreetView. Nu gaat Google een stapje verder door de samenwerking met Matterport, toonaangevend op het gebied van 3D modellen. De twee bedrijven werken samen om het voor gebruikers mogelijk te maken met hun smartphone 3D-modellen vast te leggen en genereren.

7. Smart homes
Google wil eigenaar worden van een ‘smart home’ en kocht daarvoor het bedrijf Nest. Dit is een ontwikkelaar van ‘slimme producten’ die in dit geval toespitst op een camera/rook- koolstofdioxide detector/thermostaat en app op zakformaat, die consumenten toestaat de drie genoemde onderdelen vanaf een locatie te regelen.

Dit wordt nog eens uitgebreid met een systeem dat smart devices met elkaar linkt middels een algemene computertaal die functioneert buiten de standaard communicatiemanieren. 

8. Project Sunroof
Via Googles Project Sunroof tool kan men een adres invoeren om te zien hoeveel uren bruikbaar zonlicht het pand geniet per jaar. Ook een schatting van de potentiële besparing middels zonnepanelen en een lijst van leveranciers behoort tot de mogelijkheden.

De Project Sunroof tool houdt rekening met Googles database van luchtfoto’s en mappen, 3D-modellen van een kamer, schaduwen van nabij gesitueerde gebouwen en bomen, alle mogelijke standen van de zon in een jaar en een overzicht van de wolken en temperatuurhistorie die impact kunnen hebben op het rendement.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022