Column: Snapt u het beleid van uw bank nog?

In de dagelijkse praktijk spreken de medewerkers van DCMF vele vastgoedondernemers. De ene is gefrustreerd, de andere boos, de derde vertwijfeld en er zijn er ook die overwegen om te stoppen met hun onderneming. Waarom? Ze snappen niets meer van de werkwijze van hun bank.

Een gedeelte van de vele leegstaande kantoren zijn uitermate geschikt om te transformeren naar woningen. Studentenkamer, studio’s, startersappartementen, seniorenappartementen, overal in Nederland vinden transformaties plaats. Het is gebruikelijk om deze objecten aan te kopen in een zogeheten SPV, een special purpose vehicle. Helaas, het is uiterst lastig tot onmogelijk om een financiering voor een startende entiteit te arrangeren. Geen trackrecord, geen aantoonbare betaalbaarheid is de reden.

Snelheid
Met grote regelmaat krijgen wij aanvragen waarbij gevraagd wordt of wij ‘snel’ een hypotheek kunnen regelen. Op de vraag ‘Wat is snel?’ is dan het antwoord helaas regelmatig dat ‘enkele maanden wachten en nog geen akkoord hebben’ te lang duurt. Hierdoor komt de deal onder druk en uitstel is vandaag de dag ook niet meer zo makkelijk te regelen. Inmiddels zijn er weer vele wachtenden om het object aan te kopen.

Voorspelbaar
In de gesprekken is ook een veel gehoorde opmerking dat het onduidelijk is wat nu precies wel of juist niet binnen het acceptatiebeleid van de geldverstrekker past. Accepteren ze die verbouwing nu wel of niet? Welke eisen stelt men aan de huurder? En wat is nu precies een A1 locatie? Vraag het aan meerdere taxateurs en evenzoveel verschillende antwoorden vallen je ten deel.

Transparant
Het is vooraf slecht in te schatten welke objecten en vastgoedproposities wel en welke niet worden gefinancierd. Tevens is het vooraf onduidelijk tegen welke condities. Verder is voor veel vastgoedondernemers het acceptatieproces van de reguliere banken niet transparant. Hiernaast zien we dat het voor nieuwe vastgoedondernemers moeilijk tot onmogelijk is om toegang te hebben tot aankoop- en ontwikkelingsfinanciering voor woningen via reguliere banken.

Kort op de bal
Velen van u ondervinden waarschijnlijk ook wel eens één of meerdere zaken tegelijk zoals hierboven beschreven. DCMF zit als korte termijn hypotheekverstrekker ‘kort op de bal’, inspecteren het onderpand snel en u krijgt op basis van een eerste acceptatiecheck binnen enkele dagen een termsheet. Daarnaast weet u vooraf duidelijk wat DCMF wel en niet accepteert, welke rente wij rekenen en kunt u binnen een maand passeren. Zo hebben wij ondernemers gefinancierd die via de bijzonder beheer afdeling een appartement hadden aangekocht, maar deze wel binnen 3 weken moesten afnemen. Dat is gelukt. Ook financieren wij met regelmaat ontwikkelingen in een SPV. Hiernaast financieren wij vastgoedondernemers die woningen kopen op de vastgoedveilingen.

Het meest leuke aan onze werkwijze is dat de gemiddelde ondernemer uiterst verbaasd kijkt als hij enkele dagen na een gesprek al een termsheet ontvangt. ‘Dat is lang geleden dat het zo snel ging’.

Geïnteresseerd geraakt in onze werkwijze? Kijk op www.dcmf.nl voor een aangesloten partner of neem contact met ons op en kijk of het ook werkt voor uw onderneming of propositie. Wij horen u graag !

Een column van Arnold van Hengstum, manager sales DCMF.



Reacties


Laatste nieuws