Bemiddelingskosten terugbetalen? Niet 5, maar 3 jaar terugwerkende kracht!

Veel woningbemiddelaars hebben een moeilijke week achter de rug: de Hoge Raad heeft de poten onder hun businessmodel doorgezaagd. Nu zult u uw plannen voor de toekomst al wel klaar hebben, maar wat te doen met de bestaande contracten?

U leest dat u tot 5 jaar geleden onterecht in rekening gebrachte vergoedingen zult moeten terugbetalen. Oudere gevallen zijn verjaard. Maar dat is niet altijd het geval: in de meeste gevallen geldt een kortere verjaringstermijn van 3 jaar. Die termijn zal in het algemeen beginnen te lopen op het moment dat de huurder de vergoeding betaalt.

Verjaringstermijn
De achtergrond is een erg juridisch-technisch verhaal. De verjaringstermijn die staat voor het terugvorderen van een bedrag is 5 jaar, maar voordat dat bedrag terugbetaald moet worden zal de huurder de afspraken moeten vernietigen. Ook daarvoor geldt een verjaringstermijn en dat is die kortere verjaringstermijn van 3 jaar.

Goed nieuws voor uw bemiddelingskantoor? Dat ligt eraan hoe de afspraken zijn vastgelegd. Wij kunnen u op basis van uw overeenkomsten een algemene inschatting van uw positie geven en u helpen om een standaardbrief op te stellen. Let intussen op met het doen van terugbetalingen: ook al is de vordering verjaard, als u eenmaal terugbetaald hebt kunt u dat niet meer ongedaan maken.

Een blog van Laurens Vrakking, advocaat bij De Kempenaer Advocaten

Wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met De Kempenaer via 
026 35 22 844 of huurrecht@dekempenaer.nl.

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special