INTERVIEW Dik Wessels: ‘Je moet altijd iets anders doen, dan wat een ander doet’

Zittend aan de keukentafel van zijn eigen modelwoning vertelt Dik Wessels over zijn concept MorgenWonen. Onder het genot van een sigaretje beantwoordt de bouwbaas bij de oplevering van de 250ste MorgenWonen vragen van journalisten. Ook WoningmarktNL was hierbij aanwezig.

Dik Wessels is met recht trots op zijn concept maar soms wordt niet begrepen wat het verschil ervan is met een traditioneel bouwproject. Natuurlijk is er het aspect van een snelle oplevering, maar het gaat verder dan tijd. Het gaat ook over kwaliteit.

“Kijk, qua kostprijs, en dat is de moeilijkheid, leveren wij een complete woning op voor €185.000, inclusief grondprijs. Och, dan moet je die aannemers horen: ‘Oh dat bouw ik veel goedkoper’. Ja ja, maar dan zit er niet in, wat er hier in zit. Kijk bijvoorbeeld naar het dakraam op zolder. Dat dakraam kost €1700, maar je kunt er ook een inzetten van €600. Dus in de bouw moet je appels met appels vergelijken en niet appels met peren.”

Dus stel even dat dit project door een andere –traditionele- bouwer uitgevoerd zou worden, wat dan? “Ik denk dat wij ongeveer 10% goedkoper zijn dan de traditionele bouw. Als ik hetzelfde zou verwachten van een traditionele bouwer.” Dit heeft alles te maken met het investeren in processen. Door het getoonde lef van VolkerWessels is het bedrijf in staat geweest een hoge mate van efficiëntie toe te passen in het vervaardigen van prefab onderdelen en die tot een woning te vormen. 

Of dit gevolgen heeft voor de traditionele bouw? Wessels denkt van niet. “Als ik 500 woningen bouw, dat is mijn totale jaarlijkse capaciteit, dan beïnvloed ik de markt daardoor niet. Ja, er kunnen 500 woningen minder gebouwd worden, maar dat merk je in Nederland toch niet?”

Waardecreatie
Wessels is bekend geworden door het uitbouwen van het familiebedrijf alsmede zijn ondernemerschap. Zo was hij één van de weinigen die heil zag in glasvelkabel. Zelf zegt Wessels hierover: “Ik ben in mijn leven bezig geweest met waardecreatie en niet zo zeer met winst maken. Je moet altijd iets anders doen, dan wat een ander doet. En het moet beter zijn. Dan creëer jij waarde. Dat is één van de belangrijkste dingen.”

Rondkijkend in de woning vervolgt Wessels: “Dit daagt toch uit? Dit zet anderen aan het denken. Het helpt dus om aannemers en anderen na te laten denken over de mogelijkheden. Ook al zijn de markten in Europa totaal anders. Duitsland ligt wel in lijn met de Nederlandse bouw, zo hoef ik voor de MorgenWonen-woning in Duitsland alleen de trap aan te passen.” 

“Als je door deze woning loopt of door een traditioneel gebouwde woning, dan zie je geen verschil. Haast niemand heeft in de gaten dat het plafond hoger is, maar je hebt wel meer bouwvolume. Aan dit soort producten moeten de mensen nog wennen. Maar dit voldoet al aan de standaard die over tweeëneenhalf jaar wordt ingevoerd”, zegt Wessels.

Er zijn nog geen variaties op de woning. Reden hiervoor is het behouden van de voordelen: snelle bouw en een scherpe prijs. “Wanneer er 10 verschillende keukens zijn om uit te kiezen, krijg je ook te maken met faalkosten. Door het leveren van één versie is het maken van fouten –bijna- niet meer mogelijk. Dat is een groot voordeel waar de klant van profiteert”, aldus Wessels.

Toekomst van de bouw
Iedereen wil weten hoe Wessels denkt over toekomst van de bouw. Het MorgenWonen-concept is bijvoorbeeld te combineren met het nul-op-de-meter concept. Maar komt er dan ook een woning die energie oplevert?  Wessels: “Ik denk dat er een vernieuwde techniek komt, waardoor men meer kan produceren. Ik denk dat de industrie zich aan gaat passen aan de vraag. Wij voegen ons naar de vraag van de huurder of koper. Innoveren moet je voor de klant doen.”

Hij vervolgt: “De bouw is te conservatief. Zijn er nou echt grote innovatieve dingen gebeurd? Nee. Dezelfde deur die daar hangt, die zag ik als kleine jongen ook al.” Hoe kan dat? Wessels verklaart dat dit onder andere te maken heeft met de wensen van de klant. Deze verandert nauwelijks. Toch zijn er wel woonwensen die veranderen, zo is er nu vraag naar een kleinere woning. Niet alleen vanwege de betaalbaarheid, wonen kan prima in wat kleinere ruimtes. “Er is een kentering aan het komen. In Duitsland maken we al woningen van 35 m2.”

Een artikel van Ruud Duivis, journalist bij WoningmarktNL.com.

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special