Hoekstra en Van Eck: ‘Grote verschillen in aantal bezoekers Open Huizen Dag’

Op 28 maart was er een Open Huizen Dag. VJ sprak daar toen over met aankoopmakelaar Kim Roosloot van Hoekstra en Van Eck in Haarlem en Hoofddorp. Nu een half jaar later spreken we opnieuw met dit makelaarskantoor, want afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de tweejaarlijkse Open Huizen Dag. Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige keer? En wat zijn de verschillen per plaats?

In het voorjaar kwamen er landelijk 150.000 bezoekers af op 46.000 deelnemende woningen. Afgelopen zaterdag bezochten 135.000 huizenzoekers de 41.000 deelnemende woningen. "Deze daling is logisch aangezien er nu minder huizen te koop staan. Alsnog blijft het een succesvolle dag en waren de omstandigheden, zoals het weer en de lage rente, goed", zegt Steven Lagerweij, regiomanager Hoekstra en Van Eck Noord-West, tegen VJ.

Nieuwe kwartaalcijfers
Een veel gedane uitspraak is dat de woningmarkt weer in de lift zit. Maar is dat ook echt zo? Lagerweij: "We merkten het al langer, zeker sinds een jaar in Amsterdam, dat de markt goed in beweging is en ook zaterdag bleek dit weer. Aanstaande donderdag publiceert de NVM weer haar kwartaalcijfers, dan hebben we nog meer zicht op wat de woningmarkt het afgelopen kwartaal heeft gedaan."

80 bezoekers
Zijn er verschillen te bemerken in het aantal deelnemende woningen en de bezoekers per plaats? "Zeker", zegt Lagerweij. "Er zijn grote verschillen te benoemen tussen Amsterdam/Haarlem en de overige steden waar wij actief zijn. Zo had Almere 200 bezoekers op 40 deelnemende woningen, hadden de woningen in Purmerend gemiddeld 2,7 kijkers en in Hoorn was dat 2,5 kijkers. Als we dan kijken naar Haarlem dan kregen de 17 deelnemende woningen gemiddeld 8 bezoekers. Maar zoals verwacht was het in Amsterdam het drukste. Hier zat zelfs een woning tussen waar maar liefst 80 bezoekers kwamen!"

Roodgloeiende telefoon
Zijn er al resultaten bekend van afgelopen zaterdag? Lagerweij vertelt: "Voor een definitieve beoordeling is het nog iets te vroeg, maar gezien de eerste resultaten zijn wij positief. Gisteren stond de telefoon roodgloeiend met kijkers die voor een tweede keer willen kijken of meteen een bod uit wilden brengen."

Volgens Lagerweij lopen er op vrijwel alle kantoren meerdere onderhandelingen en zijn de eerste woningen al verkocht. De verwachting is dat in de loop van deze week nog verder zal toenemen.

Open Huis geeft druk
Tot besluit zegt Lagerweij dat hij de Open Huizen Dag een goed middel vindt voor de verkoop van een huis: "Veel potentiële kopers voelen de druk om voor het open huis snel een woning te kopen. Als de woning waar zij interesse in hebben meedoet aan deze dag willen ze niet naast de woning grijpen. Het gebeurt dan regelmatig dat een koper al voor de Open Huizen Dag de woning aankoopt, een beetje onder druk van deze dag. Voor huizenverkopers heeft het dus zeker zin om deel te nemen."

Meer aanbod
Ook sprak VJ opnieuw met Roosloot. Zij vertelt: "De afgelopen maand heb ik al veel woningen aangekocht. Waarschijnlijk deels beïnvloed door het open huis, want veel verkopers zetten hun huis voor deze dag in de verkoop. Er is dan dus meer aanbod waar uit gekozen kan worden."

Zij vervolgt: "Maar ook na het open huis werd ik door klanten benaderd die een geschikte woning gevonden hebben en graag een tweede bezichtiging willen plannen met mij als aankoopspecialist erbij. Veel kopers in een drukke markt als Haarlem merken dat ze er zonder aankoopmakelaar heel moeilijk tussen kunnen komen."

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022