Ongekend: Dit Spaanse dorp is te koop voor slechts 230.000 euro


De zomer is helaas zo goed als voorbij en wij verlangen nu al terug. Heeft u toevallig nog ergens een zak geld verstopt? Of de loterij gewonnen? Dan is dit het moment om de buit tevoorschijn te halen. Voor een reisje naar de zon, sterker nog ... naar uw eigen dorp. Wat? Ja, echt. Het Spaanse dorpje O Penso staat namelijk te koop voor een prijs die gelijk ligt aan een appartement in Amsterdam. €230.000,- is alles wat u nodig heeft om de nieuwe eigenaar van dit leegstaande dorp te worden. 

Om het even visueel te maken: in Manhattan koop je voor dit bedrag nog niet eens een privé parkeerplaats en in Amsterdam krijg je voor hetzelfde geld een appartement. 

100 hectare
Het Spaanse dorpje O Penso is gebouwd op ruim honderd hectare land, heeft zes huizen en drie grote schuren. Dat klinkt niet groot, maar dat is het natuurlijk wel als het allemaal van u alleen is. Bedenk eens wat er allemaal mogelijk is met dit dorp en hoe leuk is het om uw eigen buren uit te kiezen? 

Boomgaarden, vers brood en bronwater
Het grootste huis heeft hardhouten vloeren en vijf slaapkamers met uitzicht op een boomgaard met perziken, vijgen, walnoten, appels en peren. Beneden in de vallei stroomt een rivier vol vis. En ook de ligging is niet gek, het dorp is nog geen tien kilometer verwijderd van witte zandstranden. Verder heeft O Penso een bakkerij met steenoven en is er gratis bronwater. 

Hoe kan een dorp zo goedkoop zijn?
De jonge inwoners van Spaanse dorpen trekken naar de stad en alleen de ouderen blijven over. Dit is een veel voorkomend probleem in Spanje. Uiteindelijk verlaten ook de ouderen de huizen, of overlijden de oudere inwoners, en komen kleine dorpen zoals O Penso volledig leeg te staan. O Penso is zeker niet het enige leegstaande dorp in Spanje dat voor een dergelijke prijs (soms zelfs nog minder!) te koop staat. In Cortegada, een landelijke gemeente in het Zuiden van Galicië, biedt de burgemeester zelfs een dorpje gratis aan, zolang je er maar mee instemt om de huizen te renoveren.

De van origine Britse makelaar Mark Adkinson heeft er een sport van gemaakt om leegstaande Spaanse dorpen op te snorren en nieuw leven in te blazen. Zo ook O Penso. Hoe zal de toekomst van dit Spaanse dorp eruit zien? 

Bron: Roomed 

Reacties