Grote open vloeroppervlaktes verhogen werkplezier

Grote open vloeroppervlakten verhogen het werkplezier doordat mensen elkaar kunnen zien en ontmoeten. Dit heeft een positieve werking op medewerkers en draagt bij aan hogere productiviteit. Er is daarom bewust gekozen voor grote overspanningen bij het ontwerp van het kantoorgebouw van Heerema in Leiden. ‘‘Dit heeft te maken met de drijfveren achter het ontwerp. Die waren transparantie en ontmoeten’’, vertelt Flip Luger van OPL Architecten in VJ.

Heerema Marine Contractors is gespecialiseerd in engineering, project management en uitvoering van offshore projecten. In Leiden staat het nieuwe hoofdkantoor waar verschillende teams van ingenieurs samen werken aan grote internationale klussen. De teams waarin wordt samengewerkt groeien en krimpen aan de hand van de fase waarin een project zich bevindt. ‘‘Er was daarom behoefte aan grote werkvloeren waar ruimte is om in teams van verschillende omvang te kunnen werken. Geen geclusterde werkhoeken maar één ruimte voor een teamkantoor met grote flexibele werkvloeren’’, aldus Luger.

Aanpasbaar gebouw
Dankzij de grote flexibele indeelbaarheid van de werkvloer stimuleert het gebouw niet alleen ontmoetingen maar maakt op termijn het ook transformatie mogelijk. Deze aanpasbaarheid wordt geborgd door een draagstructuur met zo min mogelijk dragende muren en kolommen en wat resulteert in een zo groot mogelijke vrij indeelbaar vloeroppervlak. 

Toekomstbestendig vastgoed
Bouwen met grote vrije overspanningen is de meest doeltreffende wijze om duurzaamheid te creëren. Een duurzaam gebouw is een gebouw dat steeds aangepast kan worden aan de behoefte van de mensen die er wonen of werken. Want alleen als een gebouw steeds in gebruik is, gaan we duurzaam om met de grondstoffen en energie die nodig waren bij de bouw. 

Specificaties kantoor Heerema Marine Contractors:

Opdrachtgever: Delta Development Group

Plaats : Vondellaan 47 – Leiden

Omvang: 21.300 m² b.v.o.  kantoor, stallingsgebouw 575 auto’s

Periode: 2011 – 2014

Gepubliceerde foto's zijn afkomstig van OPL Architecten.  

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022