In Zeeland is het goedkoper om een kerk te kopen dan een woning

Zeeland gooit een groot aantal kerken in de uitverkoop. De prijzen liggen aanzienlijk lager dan een gemiddelde koopwoning waar je in Zeeland €185.000 voor betaalt. Zo staat de Cuyperskerk aan de Markt in Sas van Gent te koop voor een vraagprijs van €139.000. De afgelopen jaren zijn er aardig wat kerken gesloten en een deel daarvan is ook al verkocht. Ondanks de lage vraagprijs loopt de verkoop van de kerken niet altijd even gemakkelijk. Hoe komt dit?

Wanneer je een kerk koopt heb je niet alleen te maken met de vraagprijs, maar ook met het feit dat het gebouw in de meeste gevallen een rijksmonument is. Dat betekent dat je als nieuwe eigenaar wordt belast met de plicht om het pand te restaureren. Dit kost veel geld, in sommige gevallen wel het drievoudige van het aankoopbedrag, maar levert ook beperkingen op van de mogelijkheden die er zijn met een gebouw. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een muurtje uitbreken om een kamer te vergroten. Hierdoor kan een geïnteresseerde huiverig worden en toch besluiten de kerk niet te kopen.

Kerkprijzen
De Cuyperskerk in Sas van Gent is pas recent in de verkoop gegaan. Na het sluiten van de kerk 1 januari 2013 waren er in eerste instantie plannen om ouderenhuisvesting te realiseren in de kerk en in een nieuwbouwdeel ernaast. Uiteindelijk is besloten dit toch niet te doen en de kerk in de verkoop te zetten. Per 1 januari 2013 sloten ook de kerken in het Zeeuwse Axel, Hoek, Sluiskil en Westdorpe en deze kerken zijn inmiddels allemaal verkocht. Sinds kort staat ook de katholieke kerk in Hoofdplaat te koop voor €150.000 en de katholieke kerk in Eede voor €250.000 euro. 

Kerk versus woning
Als we de prijs per vierkante meter van de aangeboden kerken vergelijken met woningen in Zeeland kunnen we concluderen dat de prijs voor een kerk ruim 20x goedkoper is. De kerk in Eede staat op een perceel van 3300 m2 tegen een vraagprijs van €250.000. Dit betekent een prijs van €75,80 per m2. Een Zeeuwse woning heeft een gemiddelde vierkante meter prijs van €1600.

Nog meer lege kerken
In bijna elke grote plaats in Zeeland staat er wel een kerk te koop. En niet alleen sluiten er in Zeeland veel kerken hun deuren, dit is een trend in heel Nederland. De verwachting is dat er de komende jaren elke week twee kerken zullen sluiten. Dit betekent een grote hoeveelheid metrage extra leegstand.

Meer weten over het herbestemmen, financieren of verbouwen van kerkgebouwen? Volgende week donderdag organiseert Vastgoedjournaal samen met Reliplan het Landelijk Kerkelijk Vastgoed Congres 2015. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special