‘Shops-in-shops zijn de toekomst, zeker in dorpen’

Stel, je hebt een leeg winkelpand op een A-locatie in een dorpskern. Wat doe je daar dan mee? John van Vlerken heeft een oplossing gevonden voor het winkelpand dat hij in bezit heeft aan de Postelstraat 7 in Someren. Hij heeft zijn pand na 1,5 jaar leegstand omgetoverd tot een winkelconcept waar op dit moment 23 kleine ondernemers onderdak hebben gevonden.

Van Vlerken vertelt aan VJ: "Ik heb dit pand aan de Postelstraat in eigendom en mijn vrouw heeft hier jarenlang samen met een andere dame gewerkt als kapster. Wegens omstandigheden stopte haar compagnon ermee en is mijn vrouw met de kapsalon verhuisd naar een andere plek. Dit pand kwam leeg te staan. Via via hoorden we dat er een Veldhoven een shops-in-shop was geopend. We zijn gaan kijken en waren direct enthousiast. 'Kado-shop van de Plank' was geboren. Wij bieden met dit concept ondernemers een kans die niet een heel winkelpand willen of kunnen huren of ondernemers die een fysieke draai willen geven aan hun webshop."

30 ondernemers in 1 shop
Hoe werkt deze shops-in-shop? Van Vlerken: "In het pand hebben wij 30 kasten van 1 meter breedte en 2 meter hoogte geplaatst. Elke ondernemer kan een kast huren voor €20 per week en hier hun spullen in aanbieden. We zijn 1 maart officieel opengegaan en hebben op dit moment al een contract afgesloten met 23 ondernemers. We sluiten een laagdrempelige overeenkomst af voor de periode van 3 maanden en gaan daarna evalueren. We hebben kasten voor ieder wat wils, zo is er bijvoorbeeld al een bijouterie, chocolaterie, een kast met horloges, woonaccessoires en binnenkort komt er ook een kast voor bloemstukken. De ondernemers gebruiken de plek om hun spullen tentoon te stellen. Naast de huur voor de kast staan zij allemaal één dagdeel per week in de winkel om deze te bemannen. Wij doen hier zelf dus niets in. Er ligt een map achter de kassa waarin de belangrijkste zaken van elke kast staan, de ondernemers hebben opgegeven wat iedereen hiervan moet weten om de klanten goed te woord te staan. Zo vormen alle kleine deeltjes toch samen een geheel."

'Samen sta je sterk'
Volgens Van Vlerken zijn de reacties van de klanten erg positief. "We verwachten dat dit de toekomst wordt in veel meer dorpen en zelfs in steden. Het is een mooie manier om de leegstand in winkels aan te pakken en kleine ondernemers een kans te bieden. Daarbij is een fysieke winkel gewoon nodig in een dorp. Onze komst versterkt ook de rest van de retailers in het dorp. Zelfs van buiten het dorp komen er mensen speciaal voor onze winkel en vaak kijken ze daarna ook bij de andere winkels in de straat, zoals de Kruidvat tegenover ons. Mijn motto is dan ook: 'Alleen kun je het niet meer af, samen sta je sterk'. We zijn erg trots op de realisatie van dit succesvolle concept in de dorpskern."

Charlotte Bijenveld

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021