Advision Home Counsel: ‘Wij bieden de ontwikkelaar exclusiviteit tijdens het verkoopproces’

In Amsterdam Oud-West herrijst aan de Bilderdijkkade het nieuwbouwproject Kwintijn. Projectontwikkelaar Van Wijnen nam voor de verkoop van de appartementen Advision Home Counsel in de arm. Zij bieden een verkoopspecialist aan die exclusief is verbonden aan het nieuwbouwproject. Zo hoef je als ontwikkelaar de verkoopspecialist niet met andere projecten te delen. Een goede en succesvolle samenwerking tussen Van Wijnen en Advision Home Counsel volgde.

Vastgoedjournaal sprak uitgebreid met Roy Staphorsius (rechts op de foto) van Advision Home Counsel (AHC) en Florentien Vandehoek-van Es van Van Wijnen Project Ontwikkeling West over de werkwijze van AHC en hun bijdrage aan het succes van project Kwintijn. 

Kwintijn
In totaal biedt Kwintijn 118 appartementen, in een mix van huur en koop, verdeeld over 5 gebouwen. Een deel van de woningen wordt afgenomen door de Alliantie als maatschappelijk vastgoed met de realisatie van een Blijf-van-mijn-lijf-huis en Altera Vastgoed is de belegger van de huurwoningen in het plan.

Florentien Vandehoek, projectontwikkelaar van Van Wijnen, vertelt over Kwintijn en buurproject De Hallen. "De Hallen komen nu na ruim tien jaar problemen eindelijk tot leven. In 2017 zal de ontwikkeling van het hele gebied zijn afgerond. De crisis is niet overal slecht voor, want als er voldoende werk is blijven risicovolle projecten vaak liggen. Een project als De Hallen, waar wij overigens geen partij in zijn, heeft zeker een duwtje de goede weg op gekregen hierdoor en ook ons eigen project Kwintijn is hier een voorbeeld van. Er zijn in De Hallen ontwikkelingen voor een hotel, foodhal, bibliotheek, bioscoop en nu ook veel nieuwbouw appartementen. Wij zijn als Van Wijnen al in het project gestapt voordat alles zeker was rondom de herontwikkeling van De Hallen. Wij geloofden in het project Kwintijn en zijn heel blij hoe het uiteindelijk allemaal gelopen is. Van Wijnen heeft door middel van een prijsvraag het project overgenomen van Rochdale. Wij hebben voor dit project gedacht in oplossingen en niet in problemen. Iedereen is positief over het project en ook de samenwerking met de gemeente loopt erg goed. Er komen op het terrein veel verschillende gebruikers, maar Van Wijnen levert alles in dezelfde kwaliteit. Er is straks dus geen onderscheid te zien in koop- of huurappartementen of het Blijf-van-mijn-lijf-huis. Kwintijn wordt in het derde kwartaal van 2015 opgeleverd."

Keuze voor AHC
Wat is de reden dat Van Wijnen koos voor samenwerking met AHC? "We wisten dat er veel interesse zou zijn voor de koopappartementen vanuit de markt, omdat het project heel centraal in Amsterdam ligt. We hebben veel ervaring met verkopen via makelaars, maar wilden het dit keer graag anders doen. We waren op zoek naar iemand die de focus heeft op alleen dit project. Toen we gingen kijken wie dit zou kunnen kwamen we uit bij AHC", vertelt Vandehoek.

Roy Staphorsius van AHC legt uit: "Onze kracht is dat wij één verkoopspecialist exclusief inzetten voor één nieuwbouwproject. De ontwikkelaar hoeft deze verkoopspecialist dus niet te delen met andere projecten en heeft zo 100% focus op de verkoop van zijn appartementen, vanaf het allereerste begin tot en met de handtekening onder de koop/aanneemovereenkomst. Alle aandacht van onze verkoopspecialist is voor dat project en op deze manier bieden we de ontwikkelaar exclusiviteit aan".

Vandehoek: "AHC bood aan wat wij zochten. Het fijne van hun werkwijze is dat je als projectontwikkelaar ook bij de sollicitatiegesprekken zit van de verkoopspecialist. Zij hadden drie geschikte kandidaten uit de regio geselecteerd en wij hebben uiteindelijk de persoon uitgekozen die zowel het beste bij ons als bedrijf als bij het project paste. Het voordeel van deze werkwijze is dat er voor ons weinig risico aan zit. Als de verkoopspecialist ziek is of op vakantie, dan regelt AHC een andere kandidaat die de zaken kordaat en vlekkeloos overneemt. Dat is anders dan wanneer je bijvoorbeeld zelf een ZZP-er op het project zet. Verder vind ik het belangrijk dat we als opdrachtgever zelf aan het roer blijven, omdat wij meebepalen wie het project gaat leiden als verkoopspecialist. Het is voor ons een nieuwe manier van werken, dat was best wel even wennen maar we zijn uitermate tevreden met het resultaat."

Verkoopcentrum
De verkoopspecialist werkte vanuit de bouwlocatie. Van Wijnen heeft voor Kwintijn een standaard bouwkeet van Van Wijnen omgebouwd en zo een duurzaam kantoor gecreëerd. In dit 'verkoopcentrumpje' was naast de verkoopspecialist ook een onafhankelijk financieel adviseur ingezet door AHC. Er was enorm veel animo vanuit de markt. Vandehoek informeert: "Op onze informatielijst hadden we ruim 1.000 geïnteresseerden staan, de helft van hen heeft op de verkoopavond een informatieboek opgehaald en uiteindelijk is er geloot tussen zo'n 200 kandidaten. Deze kwamen eerst bij de verkoopspecialist en als alles duidelijk was werden zij doorverwezen naar de onafhankelijk financieel adviseur die inzicht gaf in de financiële mogelijkheden. Dit was uiteraard geheel vrijblijvend, maar iedereen heeft gebruik gemaakt van deze extra service."

Standaard flexibiliteit
Hoe gaat AHC om met geïnteresseerden die na werktijd een afspraak willen maken? "De flexibiliteit van de verkoopspecialist is standaard. Waar nodig wordt ook in de avonden en weekenden gewerkt. Dienstverlening en service is voor ons enorm belangrijk. De verkoopspecialist is volledig gericht op de verkoop van de appartementen van dit project en staat daar bijna 24/7 voor paraat. Uiteraard heeft de verkoopspecialist dan ook een visitekaartje speciaal voor dit project", vertelt Staphorsius.

Alles verkocht binnen vier maanden
Op 15 mei 2014 is de verkoop van de appartementen van Kwintijn officieel van start gegaan. Binnen vier maanden was alles verkocht. Vandehoek verklaart dit: "We hebben echt ons best gedaan, de vaart bleef er continu in. Zelfs in de bouwvakvakantie hebben we de klanten bediend en stond AHC paraat. Geïnteresseerden moesten snel beslissen, dus wij moesten daar ook op inspelen en de vaart erin houden. De verkoopspecialist is zelfs tijdens de vakantie van onze directeur naar zijn vakantieadres gereden om contracten te laten ondertekenen. Een geweldige samenwerking". Staphorsius voegt nog toe: "Geïnteresseerde kopers moet je omarmen, meenemen en ontzorgen tijdens het gehele project. Voor deze mensen is het misschien wel de grootste en belangrijkste aankoop in hun leven".

Werkwijze AHC
Hoe is AHC eigenlijk ontstaan? Na de start in 2007 hebben Herbert Rooijakkers en Roy Staphorsius in 2011 het startsein gegeven voor het uitwerken van de huidige propositie vanwege de veranderende behoefte in de bouwwereld. Beide heren staken de koppen bij elkaar en dit heeft geleid tot het AHC van nu: Totale ontzorging van het verkoopproces bij nieuwbouwwoningen voor de ontwikkelaar en de geïnteresseerde consument. Staphorsius: "Vaak zie je dat het eerste deel van een project snel verkocht is en dat de laatste 30% heel veel energie kost. Makelaars gaan dan vaak met andere projecten aan de slag, maar wij gaan voor de volle 100% verkoop, want juist in die laatste 30% zit de winst voor de ontwikkelaar. Daarmee maken wij het verschil."

AHC werkt samen met diverse geselecteerde zelfstandig ondernemers die als verkoopspecialist kunnen worden ingezet bij projecten. Er worden verschillende eisen gesteld aan de verkoopspecialisten, zo moet iemand echt ondernemer zijn, uit de regio komen waar het project zich bevindt, passen bij zowel het project als bij de cultuur van de ontwikkelaar en last but not least volledig de focus kunnen hebben op dat ene project. Staphorsius: "Onze core business is het leveren van goede verkoopspecialisten. Daarnaast kunnen we gedurende de opdracht naar behoefte gebruik maken van 'ons vastgoedbrein' van diverse professionals op verschillende vakgebieden. Zo hebben we bijvoorbeeld bemiddeld bij de onafhankelijk financieel adviseur voor het project Kwintijn, tijdelijk een verkoopmanager geleverd en advies uitgebracht voor een goed CRM systeem. Dit zijn extra hulpdiensten die wij als een service leveren. De contracten gaan rechtstreeks via onze opdrachtgevers, wij hebben hierin alleen een bemiddelende rol".

Teamwork
Staphorsius benadrukt als laatste dat AHC werkt als team. "We brengen de verkoopspecialist naar het project toe als frontrunner en wij staan daar als team achter, vanaf de prille start tot en met de oplevering (nazorg). Kwintijn was toevallig een heel populair project. Want eigenlijk werkt het in de bouwwereld zo: Je hebt Amsterdam en de rest van Nederland. Op specifieke locaties in Amsterdam vindt weinig nieuwbouw plaats, dus als daar wel een project is heeft dat veel interesse. Uiteraard moet het project wel goed zijn en een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben om het ook daadwerkelijk te kunnen verkopen. Kwintijn voldeed hieraan en verkocht goed, maar niet elk project in Nederland verkoopt zo gemakkelijk en ook dan maken we met deze aanpak het verschil. We gaan als team heel actief de verkoop aan met als doel 100% verkoop realiseren."

Wilt u ook een exclusieve verkoopspecialist op uw nieuwbouwproject die inzet op 100% verkoop? AHC helpt u hier graag bij

Zo ziet Kwintijn er in het derde kwartaal van 2015 uit. 

Charlotte Bijenveld

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022