FACEBOOK ACTIE: Top 150 Vastgoedbeslissers nu voor iedereen beschikbaar

De Top 150 Vastgoedbeslissers is bekend. Na telling, controle en opnieuw hertelling van de duizenden online uitgebrachte stemmen van lezers en abonnees van Vastgoedjournaal, zijn de meest invloedrijke 150 beslissers in de definitieve rangorde ondergebracht. Bijzonder dat voor het eerst een politicus op de eerste plaats staat. Niet zo vreemd, want woningminister Stef Blok heeft dit jaar zijn invloed op tal van terreinen doen gelden.

De VJ Top 150 Vastgoedbeslissers is niet gebaseerd op de grootte van de omzet, marktaandeel, projectenpijplijn of de omvang van de beleggings- en ontwikkelportefeuille. Nee, lezers en abonnees van Vastgoedjournaal hebben zelf aangewezen wie zij als meest invloedrijk achten. De beslissersranglijst toont aan dat men niet perse alle borrels en recepties hoeft af te lopen, aan de lopende band interviews hoeft te geven of zitting dient te nemen in allerlei commissies om toch hoog in de lijst terecht te komen. Daarvoor heeft VJ immers een andere ranglijst (Netwerkers) in het leven geroepen. 


Nr 1: Stef Blok, Minister voor Wonen en Rijksdienst (Gemeente en overheid)  

Een ruime twee jaar is Blok in functie en niet eerder wezen zoveel lezers en abonnees een politicus aan als de meest invloedrijke vastgoedbeslisser van dit moment. Niet zo gek als we kijken wat hij inmiddels voor elkaar heeft gekregen. Zo zijn de leenregels voor woningconsumenten verder aangescherpt om de groei aan hypotheekschulden in te dammen, heeft Blok de vrijheid van corporaties danig ingeperkt en gaf hij zijn toestemming voor grootschalige verkoop van huurwoningen aan buitenlandse beleggers. Met recht de nummer één! 

Nr 2: Lesley Bamberger, Kroonenberg Groep (Particuliere beleggers) 

Als één van de weinige crisisbestendige ontwikkelaars/beleggers werkt Lesley Bamberger gestaag aan zijn invloed. Hij heeft een scherpe neus voor wat kansrijk is en wat niet. Binnenstedelijke ontwikkelingen zijn Bambergers grootste speerpunt met hoofdstad Amsterdam voorop hoewel hij ook buitenlandse projecten niet schuwt. Daarvan getuigt de herontwikkeling van een leeg kantoorpand naar luxe appartementen in hartje New York.

 

Nr 3: Dirk Anbeek, Wereldhave (Genoteerde vastgoedfondsen) 

In adembenemend tempo slaagt Anbeek erin om nieuw elan te geven aan het stokoude vastgoedfonds Wereldhave. Het oorspronkelijke multinationale, multidisciplinaire karakter van het beursfonds wordt steeds meer omgebogen naar een winkelfonds met specialisatie in een paar kernlanden in Europa. Anbeek tekende ook voor de grootste megadeal in jaren waarbij hij voor €850 miljoen zes winkelcentra van branchegenoot Unibail-Rodamco overnam. En de koersstijging in de afgelopen 12 maanden sterkt Anbeek dat hij op het goede pad is.

 


Nr 4: Marijn Snijders, Capital Value (Adviseurs en property managers) 

Weinig vastgoedadviseurs hebben zo goed aangevoeld dat de tijd rijp was voor een boost in de huurwoningbeleggingsmarkt als Snijders. Nog maar drie jaar bestaat het adviesbedrijf Capital Value dat Snijders samen met zijn compaan Cees van Harten heeft opgericht, maar is inmiddels veruit de marktleider in beleggingsadvies over huurwoningen. Menig corporatie, overheden en buitenlandse beleggers weten de weg naar het Utrechtse kantoor van Snijders te vinden. Miljarden aan huurwoningen wist Snijders te (ver)kopen en het eind is nog lang niet in zicht.

 

Nr 5: André Snippe, Snippe Projecten (Ontwikkelaars) 

Gemeenten, ontwikkelaars en beleggers die wilden weten hoe grote transformatieprojecten tot een succes te maken zijn, konden niet om André Snippe heen. Hij gaf al eerder een prachtig visitekaartje af door een verpauperd kantorengebied in Diemen om te turnen tot een levendige studentencampus waar nu wachtlijsten voor gelden. In overtreffende trap herhaalt Snippe dit kunstje nogmaals in Diemen, hierbij wordt een ander kantoorgebied geheel met de grond gelijk gemaakt. Samen met architect Sjoerd Soeters realiseert Snippe daar één van de grootste woningontwikkelingen van Nederland. (circa 3.000 stuks)Nr 6:
Daan van der Vorm, Vorm Ontwikkeling (Ontwikkelaars)

Daan van der Vorm is behalve een zeer actieve ontwikkelaar/belegger ook iemand die zijn mening over de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt niet voor zich houdt. Zijn prikkelende tweets van het 'Ministerie van VORM' trekken steeds meer volgers. Van der Vorm verliest daarbij nooit zijn focus en pakt de kansen in de vastgoedmarkt. Verschillende grote aankopen van de laatste maanden zijn hiervan een bewijs.


Nr 7: Peter Göbel, ING Real Estate Finance (Vastgoedfinanciers)

Op het juiste moment de uitstaande financieringen afbouwen en het loket vervolgens weer open stellen, dat is maar weinig bankiers gegeven. Peter Göbel is er zo één. Hoewel zijn bank de vastgoedtak flink aan het afbouwen is, weet Göbel er al jaren voor te zorgen dat vastgoedbeleggers op hem kunnen rekenen. Ook in de moeilijke jaren die nu achter ons liggen. Hoewel ING de komende jaren meer vastgoedfinancieringen zal verstrekken, blijft Göbel zeker waken over de kwaliteit van het gegeven onderpand. 

 

  

Nr 8: Roel Vollebregt, AM (Ontwikkelaars)

Een kapitein die in woelige zee zijn koers blijft houden. Die omschrijving past bij Roel Vollebregt. Als geen ander heeft hij kunnen ervaren hoe diep ingrijpend de na 2007 invallende vastgoedcrisis voor een gebieds- en woningontwikkelaar als AM heeft uitgepakt. Door focus te houden op nieuwe aansprekende woningconcepten met aandacht voor de consument heeft Vollebregt zijn bedrijf weten te loodsen naar een veiliger haven. Inmiddels profiteert AM van de sterk aantrekkende markt. 

 

Nr 9: Coen van Oostrom, OVG Real Estate (Ontwikkelaars)

Dat Van Oostrom al jaren hoog op allerlei vastgoed gerelateerde ranglijsten staat, mag geen nieuws meer heten. Knap is evenwel dat zijn invloed op de Nederlandse vastgoedmarkt nog steeds groot is terwijl hij al geruime tijd zijn focus naar het buitenland heeft verlegd. Zijn bedrijf is groot geworden door te luisteren naar de eindgebruikers en is inmiddels ook invloedrijk op het terrein van duurzame herontwikkeling. Hij is inmiddels een inspirerend voorbeeld voor veel andere herontwikkelaars.

Nr 10: Peter Keur, FGH Bank (Vastgoedfinanciers)

Peter Keur staat al sinds mensenheugenis aan het hoofd van wat nu inmiddels de grootste vastgoedfinancier van Nederland is. Voor Keur is 2014 bepaald geen makkelijk jaar geweest met als dieptepunt de tijdelijke neerlegging van zijn functie. Grote hoofdpijndossiers als die van Eurocommerce en Lips vragen maximale concentratie van hem. Voor menig vastgoedman blijft Keur nog altijd het belangrijkste aanspreekpunt om projecten op te starten. Persoonlijk hoogtepunt was zijn koninklijke onderscheiding tijdens de FGH Vastgoedprijs die de bank elk jaar uitreikt.

 

 

Overige 140 vastgoedbeslissers 2014: 

11. Anneke de Vries, Ahold Real Estate & Construction (Ontwikkelaars)
12. Henk Jagersma, Syntrus Achmea Real Estate & Finance (Institutionele beleggers)
13. Phillip Smits, Blauwhoed (Ontwikkelaars)
14. Anne de Jong, CBRE GI Dutch Office Fund (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
15. Job Dura, Dura Vermeer (Ontwikkelaars)
16. Taco de Groot, Vastned (Genoteerde vastgoedfondsen)
17. André van den Berg, Schiphol Real Estate (Ontwikkelaars)
18. Adriaan van Herk, Van Herk Groep (Particuliere beleggers)
19. Jan van den Hogen, Deka Immobilien GmbH (Institutionele beleggers)
20. Jaap Blokhuis, Multi Vastgoed (Ontwikkelaars)
21. Bas van Holten, Merin (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
22. Dick Boers, VolkerWessels (Ontwikkelaars)
23. Joost van Gestel, Camelot Europe (Adviseurs en property managers)
24. Mattijs Kaak, SKEPP (Ontwikkelaars)
25. Aart Jan Verdoold, Green Real Estate (Particuliere beleggers)
26. Eddy Smit, MVGM (Adviseurs en property managers)
27. Jaap Gillis, Bouwfonds IM (Participatiefondsen)
28. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar TU Delft (Wetenschap)
29. Bart van Breukelen, Synchroon (Ontwikkelaars)
30. Bert Krikke, 4TheCity (Duurzaamheid)
31. Eduard Schaepman, Chalet Group (Particuliere beleggers)
32. Ton Hillen, Heijmans (Ontwikkelaars)
33. Guus Berkhout, Triodos (Duurzaamheid)
34. Hans Schröder, Provast (Ontwikkelaars)
35. Hans van der Ploeg, VBO Makelaar (Brancheverenigingen)
36. Marga Hoek, De Groene Zaak (Duurzaamheid)
37. Dirk Brounen, hoogleraar Tilburg University (Wetenschap)
38. Hans Copier, Propertize (Vastgoedfinanciers)
39. Marcel de Boer, Troostwijk (Adviseurs en property managers)
40. Mariëlle Wieman, NeVaP (Brancheverenigingen)
41. Arjan Schakenbos, Vestia (Corporaties)
42. Cees van Bemmel, Van Wijnen Groep (Ontwikkelaars)
43. Flip Kerkhoven, PROVADA (Brancheverenigingen)
44. Marco Hekman, CBRE (Adviseurs en property managers)
45. Jan Willem van Roggen, NIBC (Vastgoedfinanciers)
46. Ger Hukker, NVM (Brancheverenigingen)
47. Jaap van Rhijn, Colliers International (Adviseurs en property managers)
48. Norbert Bol, Grontmij Capital Consultants (Adviseurs en property managers)
49. David Hart, DHG (Particuliere beleggers)
50. Bert Keijts, Portaal (Corporaties)
51. Clemens Brenninkmeijer, Redevco (Particuliere beleggers)
52. Co Koning, Vastgoed Belang (Brancheverenigingen)
53. Dick Gort, a.s.r. vastgoedontwikkeling (Ontwikkelaars)
54. Eric van der Burg, Gemeente Amsterdam (Gemeente en overheid)
55. Geert Hurks, Hurks Vastgoedontwikkeling (Ontwikkelaars)
56. Patrick Kanters, APG (Institutionele beleggers)
57. Jan Maarten Elias, Unica (Duurzaamheid)
58. Eric Verwey, Verwey Vastgoed (Adviseurs en property managers)
59. Jan Fokkema, NEPROM (Brancheverenigingen)
60. Monique Maarsen, Maarsen Groep (Particuliere beleggers)
61. André Daelmans, Daelmans Vastgoed (Particuliere beleggers)
62. Willem Krzeszewski, Staedion (Corporaties)
63. Bas van der Griendt, BPD (Duurzaamheid)
64. Chris Thunnessen, Metterwoon (Particuliere beleggers)
65. Frank van Blokland, IVBN (Brancheverenigingen)
66. Huib Boissevain, Annexum (Participatiefondsen)
67. Maxime Verhagen, Bouwend Nederland (Brancheverenigingen)
68. Nico Nieman, Eigenhaard (Corporaties)
69. Nils Kok, Maastricht University (Wetenschap)
70. Pieter Hendrikse, CBRE GI (Institutionele beleggers)
71. Sicco Posthumus, BNP Paribas Real Estate Netherlands (Adviseurs en property managers)
72. Dick van Hal, Bouwinvest (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
73. Jan Willem van de Groep, Platform31 (Duurzaamheid)
74. Maria Molenaar, Woonstad Rotterdam (Corporaties)
75. Patrick Kremer, Bilfinger Real Estate (Adviseurs en property managers)
76. Brian Abraham, Cocon  Vastgoed (Particuliere beleggers)
77. Christa Thijssen , Holland Property Plaza (Brancheverenigingen)
78. Anke van Hal, hoogleraar TU Delft (Wetenschap)
79. Esther Geuting, Stec Groep (Adviseurs en property managers)
80. Hugo Ouwehand, Syntrus Achmea Hypotheken (Vastgoedfinanciers)
81. Jeroen de Bruijn, DTZ Zadelhoff (Adviseurs en property managers)
82. Maurits Caransa, Caransa Groep (Particuliere beleggers)
83. Robert-Jan van Ogtrop, Circle Economy (Duurzaamheid)
84. Wouter de Bever, Deutsche Hypo (Vastgoedfinanciers)
85. Dick van Seventer, Vastgoed Syndicering Nederland (Participatiefondsen)
86. George van Hooydonk, MN (Institutionele beleggers)
87. Brigitte van Hoesel, WSW (Brancheverenigingen)
88. Johan Buijs, NSI (Genoteerde vastgoedfondsen)
89. René Buck, Buck Consultants (Adviseurs en property managers)
90. Coert Zachariasse, Delta Development (Ontwikkelaars)
91. Derk Welling, Redevco (Duurzaamheid)
92. Gerry Elfrink, Gemeente Arnhem (Gemeente en overheid)
93. Jan Kroese, KroesePaternotte (Adviseurs en property managers)
94. Marc Calon, Aedes (Brancheverenigingen)
95. Mark Bouwens, Reggeborgh (Particuliere beleggers)
96. Pieter Jager, StiVAD (Brancheverenigingen)
97. Daphne Braal, CFV (Brancheverenigingen)
98. Gertjan van der Baan, Vesteda (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
99. Harm Boelens/Maarten de Gruyter, Boelens de Gruyter (Ontwikkelaars)
100. Jaap Kalverkamp , ABN Amro (Vastgoedfinanciers)
101. John van Haaren, Unibail-Rodamco (Genoteerde vastgoedfondsen)
102. Lex de Boer, Lefier (Corporaties)
103. Manfred Kühl, Holland Immo Group (Participatiefondsen)
104. Mary-Ann Schreurs, Gemeente Eindhoven (Gemeente en overheid)
105. Roger Grouwels, Grouwels Vastgoed (Particuliere beleggers)
106. Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, Woonbron (Corporaties)
107. Chris Gongriep, G&S Vastgoed (Ontwikkelaars)
108. Harry Lokin, Lokin Tamse (Particuliere beleggers)
109. Hein Brand, ING Real Estate Development  (Ontwikkelaars)
110. Jos de Lange, Rabo Vastgoedgroep (Ontwikkelaars)
111. Marien de Langen, Stadgenoot (Corporaties)
112. René de Heer, Gemeente Zwolle (Gemeente en overheid)
113. Rob Haans, De Alliantie (Corporaties)
114. Teunis van Wettum, Newomij (Particuliere beleggers)
115. Tom Aussems, Trudo (Corporaties)
116. Wiggert Karreman, APF International (Participatiefondsen)
117. Frank De Moor, Q-Park (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
118. Hans op 't Veld, PGGM (Institutionele beleggers)
119. Alexander Collot d'Escury, Desso (Duurzaamheid)
120. Jan Verburg, Burgland Projectontwikkeling (Ontwikkelaars)
121. Leon Bobbe, De Key (Corporaties)
122. Maarten Feilzer, Brouwershoff (Particuliere beleggers)
123. Nico Rietdijk, NVB (Brancheverenigingen)
124. Ronald Egger, Solidiam (Particuliere beleggers)
125. Ronald Paping, Woonbond (Brancheverenigingen)
126. Eelco Damen, Cordaan (Corporaties)
127. Johan van der Blom, PingProperties (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
128. Michiel Noy, NS Stations (Ontwikkelaars)
129. René Grotendorst, Rochdale (Corporaties)
130. Gil Grossman, IEF Capital (Niet-genoteerde vastgoedfondsen)
131. Hedy van den Berk, Havensteder (Corporaties)
132. Ed Nypels, RICS Nederland (Brancheverenigingen)
133. Marco Keim, Aegon (Verzekeraars)
134. Marco Meerdink, Espria/Woonzorg Nederland (Corporaties)
135. Martin Smit/Lodewijk Bianchi, Emmes Group (Ontwikkelaars)
136. Igno Schings, Delta Lloyd (Verzekeraars)
137. Pieter Loeffen, Dela (Verzekeraars)
138. Pieter van Woensel, Gemeente Leiden (Gemeente en overheid)
139. René Scherpenisse, Tiwos (Corporaties)
140. Vincent Querton, JLL (Adviseurs en property managers)
141. Frank Bijdendijk, voorzitter NRP (Brancheverenigingen)
142. Henk Peter Kip, Mitros (Corporaties)
143. Jaap Wolters, Hanzevast (Participatiefondsen)
144. Jeremy Lewis, Eurocommercial Properties (Genoteerde vastgoedfondsen)
145. Patrick van Hardewijk, Westplan (Participatiefondsen)
146. Rogier Bos, Berlin Hyp (Vastgoedfinanciers)
147. Enno Otten, Borghese (Ontwikkelaars)
148. Jan Mes, VastgoedCert (Brancheverenigingen)
149. Johan Dunnewijk, WonenBreburg (Corporaties)
150. Loek Sibbing, NII (Brancheverenigingen)

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special