Van Hoek in zijn boek: Regering heeft Nederlandse woningmarktcrisis verergerd


De besluiten van achtereenvolgende kabinetten om de hypotheken te rantsoeneren en het beperken van de hypotheekrenteaftrek heeft de woningmarktcrisis juist verder verdiept. Die heeft geleid tot een bestedingsuitval in de Nederlandse economie van maar liefst €20 miljard. Dat concludeert Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in zijn boek ‘De risicomijdende samenleving’ dat vandaag verschijnt.

De Nederlandse economie en woningmarkt functioneren volgens Van Hoek aantoonbaar slechter dan de economie en woningmarkt in buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. De economie had in de crisisjaren met 25 miljard euro extra kunnen groeien als we de groei in België hadden gevolgd en we hadden een kwart miljoen meer banen gehad, betoogt Van Hoek in zijn boek.

Het kan nog goedkomen wanneer de regering de leenregel voor jongeren versoepelt. Starters kunnen vaak niet meer dan €130.000 lenen. Als een starter niet 4,25 keer zijn inkomen mag lenen maar 5 of 5,25 keer, zijn er veel meer woningen bereikbaar en zullen de woningmarkt en de woningbouw versneld herstellen, aldus de EIB-directeur. 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen