Kroonprins Willem Alexander opende op 4 april het ‘nieuwe’ kantoor van handelsonderneming GasTerra in Groningen. Hiermee onderstreepte de toekomstige koning dat het architectonisch en energetisch verduurzamen van bestaand vastgoed door beleggers loont.

Triodos Vastgoedfonds kocht het voormalige ABN Amro kantoor aan de Stationsstraat in 2011 en transformeerde het pand van een tochtig G naar een A+ label. De verbouwing werd mogelijk gemaakt via een baanbrekend 10-jarig green lease-contract met huurder GasTerra.

Het gebouw past helemaal in de groene visie van Triodos. Nieuwbouw in ons land moet in 2020 energieneutraal zijn. Bestaand vastgoed moet daar dan mee concurreren. “Ook als er geen overheidsbeleid was geweest om de CO2-voetprint van de bebouwde omgeving te verkleinen hadden we dit gedaan. Wij staan immers voor een duurzame wereld.”

Energiereductie is heel belangrijk, zegt Berkhout. “We pakken elk gebouw aan, al kunnen we niet in alle gevallen zo ver gaan als in Groningen. Daar konden we met een leeg kantoor aan de slag en hadden we een huurcontract met Gasterra. Soms vervangen we alleen spaarlampen voor led-verlichting of realiseren we een extra tochtportaal of plaatsen we voorzetramen. We proberen de lat wel steeds hoger te leggen, ook bij onze huurders.”

De boer op met pand en verduurzamingsplan

Als een pand leegkomt komt, betekent dat niet dat Triodos Vastgoedfonds de spreekwoordelijke gereedschapskist afstoft en meteen aan het verduurzamen slaat. “Het is in deze tijd niet verstandig om bij voorbaat veel geld uit te geven”, vertelt Berkhout. “We maken wel een plan voor het pand. Met dat pand en het verduurzamingsplan gaan we de boer op, op zoek naar een nieuwe gebruiker. Die kan ook zijn eigen wensen en ideeën inbrengen. Een vorm van ultieme co-creatie waardoor de gebruiker meteen al een band krijgt met het project. Het gaat bij verduurzamen van gebouwen namelijk niet alleen om energiebesparing Er moet een verbinding zijn tussen planet, people, profit en projecten. Het gaat om de samenhang der dingen.”

Inmiddels heeft Triodos Vastgoedfonds wel een zeer indrukwekkende energiereductie weten te realiseren. Het vastgoed in de portefeuille stoot 60,7% minder uit dan regulier vastgoed. Berkhout streeft er naar niet alleen de energiebesparing te meten maar ook zaken als productiviteit en welbevinden van medewerkers in groene gebouwen. “Dat gaan we pas doen als duurzame panden gemeengoed zijn. Dan kunnen we ons wellicht met zulke ‘exotische’ producten onderscheiden.

Het GasTerra-project is opgenomen in het Platform31 programma ‘kantoren vernieuwen naar energieneutraal.’ “Het is voor ons een bonus dat GasTerra als voorbeeldproject wordt geëtaleerd. Maar voor ons zit het verduurzamen van bestaand vastgoed in onze genen. Ook zonder de morele steun van Platform31 hadden we het kantoor, dat ook nog eens getransformeerd is van lelijk naar mooi, naar een A+ label gebracht”, vertelt Berkhout eerlijk. “Met het green lease concept  streven we ernaar de markt van duurzaam vastgoed verder te stimuleren. Het nieuwe kantoor van GasTerra vormt hiervoor een mooi visitekaartje!”

Fotocredit: DeZwarteHond


Barbara Sanders

Reacties

Lees onze special over Energietransitie