Wonen en werken als in Silicon Valley in antikraakvilla van Camelot

Vlakbij Breda trekken vijf ambitieuze creatievelingen zich terug in een leegstaand landhuis om te gaan leven op een manier waarop ze dat in Silicon Valley al jaren doen. Zij gaan namelijk werken en wonen op één plek. Naast huisgenoten worden ze kantoorgenoten. Samen met leegstandsbeheerder Camelot rolt young professsional netwerkconcept 'Je m’appelle Company' uit in Brabant.

Tijn Hoyng, oprichter van Je m’appelle Company, deed het idee voor deze woonvorm op in Californië. Daar woonde hij in Silicon Valley samen in een apprtement met successvolle young professionals van verschillende disciplines, die elkaar tot grotere hoogte tilden door in hetzelfde huis te wonen en te werken.

Eenmaal terug in Europa zette hij zijn eigen project op. Dat werd Je m’appelle Company. Eerst in Amsterdam, waar acht designers, developers en andere young creatives het huis delen. Ze werken aan hun eigen projecten en voor zichzelf of in dienst, maar kunnen als gelijkgestemden hulp en inspiratie bij elkaar vinden. Je m’appelle Company zette een soortgelijk project op in Lissabon en in 2020 in Tokyo. En nu dus ook in Ulvenhout, onder de naam Je m’appelle Brabant.

Hoying: “Ik wilde heel graag met mijn bedrijf ook naar Brabant, waar ik zelf oorspronkelijk vandaan kom. Ik merkte dat er veel chaos is in grote steden en dat er behoefte was onder de young professionals aan een plek om zich terug te trekken. Wat is er dan beter dan de Brabantse natuur en gastvrijheid?”

Levendigheid en inspiratie
Hoyng kwam in contact met leegstandsbeheerder Camelot, die de locaties gaat verzorgen om de young professionsals in onder te brengen. Met als eerste locatie een prachtig landgoed in Ulvenhout. In het klassieke woonhuis wordt gewoond, de boerderij ernaast dient als werkruimte. De bewoners zijn al bekend: er zitten een toneeltechnicus, een 3D-designer, een ingenieur, een Amsterdamse nachtclubeigenaar en een branding coördinator.

Tot de verkoop van het landgoed, blijft het in beheer van Camelot. Deze zorgt voor het creeëren van reuring in de periode van leegstand. Als er levendigheid in en rond het pand is, voorkomt dit insluipers, en daarmee een daling in de waarde en veel ongemak. Camelot doet dit vaak door middel van het plaatsen van bewoners of werkplekken. In dit geval dus allebei.

Sanne Suurland, Adviseur Leegstand van Camelot: “De eigenaar was erg positief over het concept en dit zie ik ook bij andere vastgoedeigenaren aan wie ik het voorleg. Aan de ene kant blijft hun vastgoed beschermd tegen leegstandsrisico’s, omdat er dag en nacht mensen aanwezig zijn. Ook draagt het bij aan de representativiteit van hun eigendom. Aan de andere kant kunnen zij iets betekenen voor de maatschappij en voor zo’n mooi project. Bij Camelot zijn we ook erg enthousiast over de samenwerking: we vinden Tijn en zijn bedrijf inspirerend en ondersteunen hem graag door betaalbare woon- en werkruimte te bieden.”

Oplossing voor alle partijen
Naast de locatie in Ulvenhout zal Je m’appelle Brabant het concept op nog meer plekken uitrollen. Camelot levert hiervoor de panden. Omdat de jonge creatievelingen de locatie gebruiken op basis van een bruikleencontract, kunnen ze voor een voordelige prijs op een prachtige plek zitten. De andere kant hiervan is dat het het tijdelijk is. Op een gegeven moment zullen zij weer naar een nieuwe locatie moeten.

Hoyng: “Dat is geen probleem. De mensen die bij ons wonen en werken hebben vaak alleen een tas bij zich. Zij hebben helemaal geen interesse in meubilair en maken zich gemakkelijk thuis op een nieuwe plek.”

Suurland: “Deze constructie heeft veel voordelen. Er is genoeg leegstand in Brabant, zeker buiten de stedelijke gebieden. We krijgen soms bijzondere locaties in beheer en met dit concept zorgen we voor een leegstandsoplossing die zowel voor de pandeigenaar als de young professionals verrijkend is. En dat is mooi. Soms hoor je negatieve verhalen over antikraak, maar dit is weer zo’n verhaal dat bewijst dat het een gunstige oplossing biedt voor alle partijen.”



Reacties

Dossier Nieuwe woonvormen

Laatste nieuws