VJ Commentaar: Trump kan nog heel erg meevallen

Tegen alle verwachtingen en polls vooraf, krijgt de VS nu de meest onwaarschijnlijke president ooit. Met Donald Trump komt in the Oval Office een klassieke vastgoedman als nieuwe bewoner. Wat kunnen we verwachten? 

De spectaculaire winst van Trump vanochtend markeert een begin van een nieuw tijdperk waarin outsiders de macht in hun land weten te grijpen. De onzekerheid in de wereld over wat het komend presidentschap Trump gaat brengen is groot. De effectenbeurzen daalden wereldwijd op een breed front en op Twitter klinkt de roep om te vluchten in het veilige goud steeds sterker. Maar als de stof is neergedaald en alle stemmen definitief zijn geteld, zullen de beurzen zich herstellen, is mijn verwachting.

Geen debat gewonnen
Om president van de VS te worden hoef je geen debatten te winnen en kun je onzinnige dingen roepen zoals Trump dat meermalen deed. De polls gaven al maanden van te voren aan dat het presidentschap voor Trump’s tegenstander Hillary Clinton niet kon ontgaan. Clinton begon steeds meer in te geloven dat ze daadwerkelijk de verkiezingen ging winnen.

Hoe anders is de weerbarstige praktijk: de meest bizarre en hardste verkiezingscampagne ooit heeft geleid tot een hoge opkomst van kiesgerechtigden. De man en de vrouw in de straat voelden meer dan ooit dat hun stem het verschil konden maken. Tal van lange rijen waren zichtbaar in de straten voor de stembureaus.

Arrogantie van Clinton
De arrogantie en weerzin tegen Hillary Clinton en de mensen om haar heen was toch veel sterker dan eerst werd aangenomen. Het gedoe om de gelekte e-mails van Clinton en de rumoer rond de liefdadigheidsstichting van de Clinton Foundation pakte heel slecht uit voor Clinton. De traditionele vergelijking dat democraten ‘links’ en de republikeinen ‘rechts’ zijn, ging bij deze verkiezingen niet op.

Aan de democratische kandidaat Clinton kleefde juist langdurig het verwijt dat ze haar oren liet hangen aan de grote bedrijven die haar steunden en daarvoor gefêteerd werden met gunstige regelingen. Zij was daar niet transparant over en veel ging in het geniepige zoals Wikileaks dat bij tijd en wijle aantoonde. Trump kwam eigenlijk – ondanks zijn achtergrond als gefortuneerd zakenman – linkser over en nam het op voor de man en vrouw in de straat en sprak hun taal. De taal van knokken voor je baan en zorgen om de eigen veiligheid. Die heeft Trump in de White House gebracht.

Jammer dat Clinton - toen haar verlies duidelijk werd - zich zo liet kennen door de eigen campagneman Podesta naar voren te schuiven in plaats zelf publiekelijk haar nederlaag te erkennen.

Horrorsceario's
Moeten we nu vrezen voor de horrorscenario’s in de komende tijd? De plannen van Trump zijn niet helemaal duidelijk. De geschiedenis leert echter dat vooraf slechte Amerikaanse presidenten het achteraf best aardig deden. Dat zagen we bij Nixon die meehielp aan het beëindigen van de Vietnamoorlog en bij Reagan die als voormalig B-filmacteur samen met Gorbatsjov aan de wieg stond van de latere ontspanning tussen Oost en West.

Vast staat wel dat Trump als klassiek geschoolde vastgoedman weinig opheeft met de nieuwe economie. De ondernemers in Silicon Valley met Elon Musk van Tesla voorop kunnen erop rekenen dat ze niet voorgetrokken zullen worden. De klassieke maakindustrie komt voor Trump weer op de agenda en handelsverdragen met andere landen zijn niet zo vanzelfsprekend. Een nieuwe interessante tijd breekt aan.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws