Grote deals houden woningbouwproductie Den Haag op peil

Dankzij enkele recente deals met grote partijen als Patrizia, Arcade en Bouwfonds IM kan Den Haag de komende jaren blijven voldoen aan de uitdagende bouwopgave. De hofstad groeit aan alle kanten: in slechts vijf jaar tijd nam het inwonertal toe met een kleine 30.000 tot 516.000 nu. In de eerste prognoses was dat aantal pas in 2020 voorzien. 

Gertjan Giele, woningbouwregisseur van de gemeente Den Haag in VJ: “Mensen willen naar de stad. Als grote stad is Den Haag erg in trek. Door het internationale profiel, goede voorzieningen op het gebied van cultuur, onderwijs en uitgaan én de aanwezigheid van de Universiteit Leiden komen er veel expats, studenten en young professionals bij. Daardoor is er een grote behoefte aan middeldure huurwoningen”. 

Zo investeert het Duitse fonds Patrizia minstens vijf jaar in Haagse nieuwbouwprojecten. Dat zijn Joris Wijsmuller (wethouder stadsontwikkeling Den Haag) en Peter Helfrich (Patrizia) enkele weken geleden op de MIPIM overeengekomen. Ook de Westlandse woningcorporatie Arcade gaat aan de slag in Den Haag en zal er de komende vijf jaar honderden woningen realiseren. Beide deals zijn exponenten van het proactieve beleid dat Den Haag sinds 2013 voert. 

Voor Patrizia is de overeenkomst met de gemeente Den Haag een belangrijke eerste stap op de Nederlandse nieuwbouwmarkt. Jaarlijks zal het fonds, in elk geval tot 2020, investeren in minimaal 150 tot 200 woningen. Voor dezelfde periode is ook de Westlandse corporatie Arcade onlangs aan boord gehaald. Arcade zal in die periode minstens 500 woningen bouwen in Den Haag. 

Ommezwaai nodig
Om de jaarlijks verwachte groei van 6000 inwoners in Den Haag het hoofd te bieden, zijn elk jaar 1500 tot 2000 nieuwe woningen nodig. De tijd van grootschalige structuurplannen en bijbehorende middelen is echter voorbij. Daar kwamen de problemen van Vestia nog eens bovenop. Die corporatie zou met 34 projecten een groot deel van de (sociale) woningbouwproductie in Den Haag voor haar rekening nemen. Giele: “Niets doen, is echter geen optie. Er was dus een ommezwaai nodig”.

Nieuwe rol gemeente
Dus zocht de gemeente naar een manier om binnen, zoals Giele het noemt ‘de nieuwe realiteit’, de stad toch te kunnen ontwikkelen en voldoende woningen te realiseren. “We signaleerden dat er flink wat geld voor vastgoedinvesteringen aanwezig was in de markt en dat de interesse in woningen in sterke woningmarktgebieden, zoals Den Haag, toenam.

Den Haag zag kansen om het kapitaal van beleggers in beweging te brengen. “Gezien de groei van het aantal, jonge, inwoners in Den Haag is het voor investeerders interessant om in Den Haag in huurwoningen te beleggen. Als gemeente zijn we daarom actief bezig  ontwikkellocaties, beleggers, bouwers en exploitanten samen te brengen. Hierdoor ontstaan haalbare ontwikkelproposities. Daarbij hebben we als gemeente zeker wat te bieden omdat we enerzijds grond in eigendom hebben en voor andere plekken de partijen bij elkaar kunnen brengen.  Die actieve benadering van de gemeente draagt bij aan het vertrouwen in een project.”.

Twee torens op Sigma-kavel
Wat de bemiddelende rol kan opleveren, wordt inmiddels heel concreet naast station Hollands Spoor. Daar laten Bouwfonds IM en bouwer Stebru, ook door Den Haag samengebracht, zien waartoe ze gezamenlijk in staat zijn. Op de Sigma-kavel bij Hollands Spoor (grote foto) zijn ze vorig jaar begonnen met de realisatie van twee torens van respectievelijk 75 en 50 meter hoog. Goed voor 586 woningen, bestemd voor studenten en starters.

Daarmee is een oplossing gevonden voor het gat dat door het wegvallen van Vestia, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de Sigma-kavel, was gevallen en wordt een belangrijke stap gezet in de transformatie van het stationsgebied. De gemeente pakt op haar beurt de buitenruimte rondom het station aan. Giele: “Op die manier kunnen we samen voor groei en ontwikkeling zorgen”.



Reacties


Laatste nieuws