Erik de Vlieger: ‘Probleemportefeuilles mogen mijn kant op, ik pak ze aan’
Zakenman Erik de Vlieger is terug. En hoe. Hij maakt zijn comeback in de vastgoedwereld én heeft zijn primeur gemaakt als schrijver. Zijn autobiografische boek 'Tot hier en nu verder' ligt vanaf vrijdag 13 februari (zeker, vrijdag de 13e) in de winkel. De Vlieger is een man waar we de komende jaren rekening mee moeten houden in de branche, dus alle reden voor Vastgoedjournaal om bij hem langs te gaan op zijn kantoor in De Nieuwe Energie in Haarlem.
Op het kantoor in De Nieuwe Energie in Haarlem ontmoeten we De Vlieger. Direct geeft hij ons een rondleiding door de Lichtfabriek. Toen De Vlieger De Nieuwe Energie overnam en de Lichtfabriek als huurder in problemen kwam, heeft zijn zoon Mick dit evenementenbedrijf gekocht. "Ik wil graag al mijn vier kinderen in het bedrijf laten deelnemen, inmiddels zijn er al drie actief dus het begint een familiebedrijf te worden", zegt De Vlieger trots.
95% trots terug
Het verhaal van Erik de Vlieger is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. In 2005 is hij hard onderuit gegaan toen hij vals werd beschuldigd door het Openbaar Ministerie. Maar na zijn vrijspraak in 2011 is hij opgekrabbeld en vandaag de dag heeft hij naar eigen zeggen 95% van zijn trots terug. "Aan die laatste 5% wordt gewerkt, na gesprekken met partijen die mij nog een excuus schuldig zijn ben ik er weer volledig", zegt hij hierover.
'Man met een luchtje'
Vastgoedjournaal praat over de autobiografie en de toekomstplannen van De Vlieger in de vastgoedwereld. Allereerst, hoe is hij erop gekomen om een boek te schrijven? Hij antwoordt: "Ik vertel altijd graag verhalen. Eerst alleen de mooie, maar opeens werd ik 'de man met een luchtje' en besloot ik ook de lelijke verhalen op te schrijven. Om mij heen hoorde ik allerlei mensen zeggen dat ik een boek moest schrijven omdat ik vast veel te vertellen heb. Ik heb toen eigenlijk twee boeken geschreven. Eentje als grap, een nep-autobiografie die zo leuk is geworden dat ik die ook officieel wil uitgeven eind van het jaar samen met de uitgever van mijn huidige boek, en de andere is Tot hier en nu verder. Dit boek geeft inzicht in wie ik ben en ik ben heel open en eerlijk in het boek. Als je zaken met me wilt doen kun je het boek lezen en op basis daarvan beslissen 'ik doe het wel of ik doe het niet'."
Terwijl wij De Vlieger interviewen wordt hij gebeld met de mededeling dat zijn boek vijf dagen na de lancering op nummer 12 van de Bestseller top 60 staat. We praten verder met een trotse man.
Waarom vastgoed?
De Vlieger is opgegroeid in Zandvoort en is zijn carrière begonnen in het naaimachinebedrijf van zijn vader. Hij reisde als jongeman de hele wereld over en sloot miljoenendeals. Pas later ging hij de vastgoed in. Toch is het juist deze tak waar De Vlieger zich weer op wil storten na zijn comeback. Wat is hier de reden voor? Het antwoord is duidelijk: "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan". Volgens De Vlieger zijn er niet veel concurrenten meer over op de vastgoedmarkt. "Ik heb in een tijdmachine gezeten waardoor ik de crisis eigenlijk helemaal niet bewust heb meegemaakt. Nu ik weer aan de slag kan merk ik dat veel van de concurrenten omgevallen zijn in de tussentijd. Ik ben er weer en wil problemen oplossen binnen de vastgoedbranche. Ik ga niet meer zoals vroeger alles aanpakken, maar me meer specialiseren. Ik ben zo sterk als mijn zwakste schakel en dat is in mijn geval de vastgoed. Een les die ik heb geleerd en kan doorgeven aan andere ontwikkelaars? Check goed met wie je zaken doet en durf 'Nee' te zeggen. Je struikelt over een klein steentje, want een grote kei zie je liggen. En kijk uit voor de financieel directeur, want dat zijn je grootste vijanden." Leuk detail is dat De Vlieger er naar streeft om zijn dochter, die eerst journalist was, aan te stellen als financieel directeur van zijn bedrijf.
Naast vastgoed is De Vlieger ook nog steeds actief in het oude familiebedrijf met de machinehandel en –productie. Daarnaast is De Vlieger nog eigenaar van een mediabedrijf, waaronder het blad OOR valt en talkshowhost bij AT5. De Amsterdamse zender heeft al 12 scherpe interviews van De Vlieger uitgezonden.
Probleemportefeuilles uit de brand helpen
De Vlieger zoekt uitdaging in het aankopen van vastgoed met problemen. Waarom juist deze portefeuilles? "Er zijn veel portefeuilles met problemen, denk aan pensioenfonden, en ik wil deze portefeuilles uit de brand helpen. Hier zijn veel ups te behalen, dus bel me maar. Ik ben nog uit de oude tijd en durf het aan, want ik word door niets beperkt qua investeringen. Verder is het belangrijk dat ik zowel eigenaar als ontwikkelaar ben. Verkopen is in deze tijd lastig, dus ga ik op zoek naar huurders. Die staan natuurlijk niet in de rij, maar je moet op de lange termijn denken en genoegen nemen met een klein rendement. Mijn team bestaat uit jonge en professionele mensen die hun tanden in een project zetten."
Het is duidelijk dat De Vlieger met verschillende vastgoedzaken bezig is waar we op korte termijn meer over kunnen horen, maar tot de handtekeningen zijn gezet en alles definitief rond is kan hij hier nog geen uitspraken over doen. Wel zegt hij hierover: "Het gaat bijvoorbeeld om 61.000 m2 in de Randstad en 4 objecten in het noorden van het land met totaal zo'n 45.000 m2 bvo en extra terrein. Verder zijn we bezig met het ontwikkelen van een museum bij Amsterdam Telepoort. Maar er kan zeker nog meer bij. Wij hebben bijvoorbeeld interesse in de probleemportefeuilles van de Rabobank."
Bestemmingsvrij lost leegstand op
In april 2013 heeft De Vlieger aan minister Stef Blok een wetsvoorstel gedaan om vastgoed bestemmingsvrij te maken om het leegstandsprobleem aan te pakken. Is hier al een reactie op gekomen? "Zeker we werken aan een experiment", zegt De Vlieger. "Ik ben op gesprek geweest bij Binnenlandse Zaken en ik zoek een locatie die geschikt is om een pilot uit te rollen. Ik denk hierbij aan iets groots, zoals een gevangenis. Door alles bestemmingsvrij te maken kan de leegstand opgelost worden, dus of je hier nou wilt wonen, een winkel wilt beginnen of een speeltuin, alles mag. Hiermee win je vrijheid terug." Toepasselijk om dit te doen in een voormalige gevangenis. Het plan is in ontwikkeling, dus binnenkort meer hierover.
Vrouwen in het vastgoed
"De vastgoedwereld bestaat bijna alleen maar uit mannen in donkere pakken. Er moeten veel meer vrouwen deze branche in, dat heeft een positief effect. De markt is mooi en er is veel te doen, maar je moet wel heel nauwkeurig en oplettend zijn, dat geeft zekerheid."
Hij vervolgt: "Ik kan weer gaan investeren, want ik heb cashflow en weinig (financiële) verplichtingen, dus ik heb weinig beperkingen in die zin. Er liggen volop kansen voor Imca Vastgoed. Wat mij anders maakt dan andere ontwikkelaars? Die missen vaak de hongerigheid. Natuurlijk heb ik ook tegenvallers, maar ik ga twee stappen vooruit en eentje achteruit. Ik richt mij op de Nederlandse markt en maak ook wat uitstapjes naar Portugal waar ik diverse projecten heb lopen. Maar ik ga niet meer overal op in wat ik aangeboden krijg, daar heb ik van geleerd."
Kansen V&D
Vastgoedjournaal heeft al veel geschreven over de kwestie rondom de V&D. We zijn benieuwd naar de mening van deze zakenman hierover. Redt de V&D het? "De kansen voor de V&D? Nul. Ik kan hierbij trouwens ook KPN en Philips op gelijke hoogte in het rijtje erbij zetten. Dit zijn bedrijven uit de vorige eeuw en die gaan op korte termijn ten onder."
Naamswijziging
Heeft De Vlieger ooit overwogen om de naam van zijn bedrijf aan te passen, gezien 'het luchtje' dat eraan kleeft door het verleden? "Zeker, maar uiteindelijk op het laatste moment heb ik besloten dat niet te doen. Beter staand sterven dan door blijven gaan op je knieën. De naam Imca is in de jaren '50 bedacht door mijn vader, de liefste man van de wereld, en ik hou deze naam aan."
Vijf jaar later
Als we over vijf jaar weer een interview doen, hoe zit De Vlieger dan tegenover ons? "Over vijf jaar hoop ik dat mijn kinderen aan het stuur staan. Of nee, misschien nog niet over vijf jaar want ik vind het vastgoed veel te leuk. Maar verder ben ik dan een gerespecteerd schilder waarvan al diverse doeken door een museum zijn opgekocht en ben ik de redder in nood geweest voor bijvoorbeeld het vastgoed van de pensioenfondsen. En ik heb een leuke talkshow bij de VPRO." Om de vraag van VJ wie de eerste gast in deze talkshow zou zijn moet De Vlieger lachen, want hier heeft hij nog niet eerder over nagedacht. Na enig nadenken zegt hij: "Jan Peter Balkenende, want met hem wil ik het Verdrag van Lissabon bespreken."
De toekomst zal uitwijzen hoe het over vijf jaar met Erik de Vlieger gaat. Maar VJ verwacht dat tegen die tijd de mensen die hem nu nog niet kennen, dan zeker ook bekend met hem zijn. Daar zal zijn boek, dat gepaard gaat met een lach en een traan, zeker aan bijdragen. Het boek ook lezen? Het is hier te bestellen.
Charlotte Bijenveld
Foto: Erik de Vlieger met zijn jongste dochter Georgia.
Laatste nieuws
- 07-01-2025 16:54 Frederique Hulshoff in dienst bij Urban Interest
- 07-01-2025 16:45 Kansspelautoriteit breidt uit en verlengt huur in New Babylon Den Haag
- 07-01-2025 14:42 Anthony van Dongen naar Daiwa House Europe voor versterking Europese activiteiten
- 07-01-2025 14:21 Proptimize opent nieuw kantoor in Frankfurt
- 07-01-2025 14:20 Nieuwe huurders voor Tilbury-gebouw in Zwolle
- 07-01-2025 14:11 De Bilt en Omu kopen bedrijfslocatie voor woningbouw
- 07-01-2025 14:00 Padel-organisatie huurt ruim 3.500 m2 in Groningen
- 07-01-2025 13:29 Drukte in winkelstraten: ‘Kalverstraat valt verder terug’
- 07-01-2025 12:13 Nicole Maarsen: 'In 2030 moet de helft van de woningbouw industrieel zijn'
- 07-01-2025 11:58 Particulier koopt winkelpand in Arnhem
- 07-01-2025 11:49 Vastgoedrekening groeit explosief met 400 procent in één jaar
- 07-01-2025 11:28 Abigail van de Port head of Business Development bij NSI
- 07-01-2025 10:34 Verenigd Beheer verkoopt acht woningen en acht winkels in Wierden
- 07-01-2025 10:33 Mooi Vastgoed Management koopt stationskantoor Semaphore in 's-Hertogenbosch
- 07-01-2025 10:23 Schaub & Partners Bedrijfshuisvesting neemt GW Makelaars over
- 07-01-2025 10:05 Tjinta Scheffer-Terlien partner bij advocaten- en notariskantoor Ploum
- 07-01-2025 09:43 300 nieuwe woningen door verhuizing gemeentehuis Oosterhout
- 07-01-2025 09:34 Inflatie in december 4,1 procent, daling naar 2 procent voorlopig ver weg
- 07-01-2025 09:13 Rijksvastgoedbedrijf treedt toe tot Stivad
- 07-01-2025 09:05 'Woningbouw zorgt voor herstel bouwsector in 2025'
- 07-01-2025 08:53 Swiss Sense verlengt huurovereenkomst in Uden
- 07-01-2025 08:40 ASR Dutch Science Park Fund koopt tweede kantoor- en laboratoriumgebouw op Leiden Bio Science Park
- 06-01-2025 15:47 Omgevingsvergunning bouw Van der Valk Hotel in Breda door rechter vernietigd
- 06-01-2025 15:10 Registreer uw organisatie voor WOCODA 2025: Jaarbeurs kloppend hart voor volkshuisvesting
- 06-01-2025 13:24 Friso de Zeeuw: ‘Hét moment om belemmerende regels te verbeteren is nu’
- 06-01-2025 12:51 Amsterdam test woningraden voor directe inspraak woningzoekenden
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.